به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان پارامترهای پویایی جمعیت ساردین سند و موتو معمولی با استفاده از روش آنالیز فراوانی های طولی تخمین زده شدند و بیانگر رشد سریع برای این دو گونه بود، بطوری که طول عمرساردین سند2/5سال و طول عمر موتو معمولی1/9 سال برآورد شد.
آنالیز مدل تولید بر احیاء نسبی بورتون و هولت و مدل پیش بینی محصول تامپسون و بل معلوم کرد که ذخایر ساردین سند و موتو معمولی، در حال حاضر تحت فشار صیادی قرار ندارند. میزان قابل برداشت مجاز (TAC) برای ساردین سند 29 هزار تن و برای موتو معمولی 46 هزار تن برآورد گردید.
نتایج این تحقیق، احتمال وجود پتانسیل مناسب از ذخایر ساردین سند و موتو معمولی در آبهای استان هرمزگان را تایید میکند. توسعه صید ساردین و موتو ماهیان طبق یک برنامه توسعه تدریجی 5 ساله و بر اساس ظرفیت های شیلاتی صیدگاه های هر منطقه توصیه می گردد. از طرفی پایش همزمان، ارزیابی مستمر و دراز مدت برای مدیریت ماهیگیری بهینه این ذخایر پیشنهاد می گردد.
برای اولین بار مدل سازی مطلوبیت زیستگاه(EFH modeling) ساردین سند و موتو معمولی با استفاده از داده های ماهوارهای و بکار گیری روش های آماری پیشرفته انجام شد، بر اساس آنالیز کاهشی(RDA)، فاصله از ساحل، عمق، کلروفیل و دمای سطحی آب به عنوان متغیرهای تاثیر گذار برای حضور/ عدم حضور این گونه ها در زیستگاه تشخیص داده شدند، از مدل های خطی تعمیم یافته(GAMs models) برای استخراج نقشه زیستگاه های مطلوب بر اساس احتمال حضور هر گونه استفاده شد.
نتایج نشان داد که مناطق سلخ، بستانه تا دیوان، سورگلم تا بونجی برای ساردین سند و مناطق سورگلم تا بونجی، مسن، گرزه، بوستانو تا زیارت دارای بیشترین احتمال حضور موتو معمولی بودندو به عنوان زیستگاه های مطلوب معرفی میگردند. بررسی امکان صید در زیستگاه های با احتمال مطلوبیت بالا و بهره برداری نشده مانند زیارت تا بوستانو در پارسیان، سورگلم تا میدانی در جاسک پیشنهاد می گردد.