به گزارش روابط عمومی پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور ، گیاه آزولا که روزی برای کاهش استفاده از کودهای کشاورزی و بدون در نظر گرفتن مخاطرات زیست محیطی وارد کشور گردید هم اکنون به بزرگترین مشکل زیست محیطی در منابع آبی شمال کشور تبدیل گردیده است .
در پی بارندگی های روزهای اخیر حجم انبوهی از گیاه شناور آزولا بهمراه جریانات آبی از آببندانها و تالابها وارد اسکله بندر انزلی گردیده و همانند فرشی سبز گستره وسیعی از سطح آب را پوشاند. آزولا یک گونه غیر بومی است که در شرایط مناسب اقلیمی گیلان با شرایط زیستی مناسب درمنابع آبی آن سازگار شده وبسرعت گسترش یافته است . این گیاه به صورت شناور و به رنگهاى سبز و قرمز با منظره زیبایى در مرداب‏ها، تالاب‏ها، استخرهاى پرورش ماهى، گودال‏هاى کم‏ عمق و رودخانه ‏هاى داراى آب کم و آبگیرها دیده می‏شود .
همزیستی این گیاه با باکتری تثبیت کننده نیتروژن موجب افزایش ورود ازت به آبهای سطحی شده و میزان تغذیه گرایی را شدت می بخشد . آزولا دارای خصوصیات منحصر به فرد بوده،به طوری که توانایی سازگاری آن با محیط بسیار اعجاب آور است و به راحتی و با سرعت زیاد درمحیط آبی مانوس می شود و ریشه های آویزان و معلق در آب این گیاه، این امکان رابه آن می دهد که تغییر مکان داده و با جریان آب به سهولت جا به جا شود و یکی از علل پراکندگی سریع آن نیز ویژگی شناور بودن آن است،آزولا به مجرد ثابت شدن در یک مکان شروع به تکثیر می کند و ظرف مدت کوتاهی، تمام سطح آب را می پوشاند، به طوری که هیچ روزنه ای برای ورود نور خورشید به درون آب باقی نمی گذارد، سرعت رشد آزولا به حدی است که یک توده کوچک آن در عرض ۳ تا ۵ روز به دو برابر افزایش می یابد و در مدت زمان اندکی پوشش یکپارچه ای را بر روی منابع آبی مناطق مورد تهاجم خود بویژ تالاب انزلی تشکیل دهد و اکوسیستم این مناطق را دستخوش دگرگونی می نماید.
به نظر می رسد ظهور موج جدید انبوه آزولا در تالاب و اسکله بندر انزلی بدلیل تغییر اقلیم در سال جدید ، دمای مناسب وحجم بارندگی بالا در فصل بهار و اوایل تابستان بوده است که ایجاد جریانات آبی بالا و انتقال مواد مغذی به منابع آبهای سطحی گردید. دما و نور از مهمترین عوامل کنترل رشد آزولا محسوب می گردد. دمای مطلوب برای اغلب گونه های آزولا 25 درجه سانتیگراد میباشد ،در دمای کمتر از 5 تا 7 وبالاتر از 42 درجه سانتیگراد آزولا قدرت رشد خود را از دست می دهد و درشدت نور کم عمل فتوسنتز کاهش یافته و اثر منفی بر تثبیت نیتروژن هوا توسط آزولا دارد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code