به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اولین جشنواره معرفی دانش فنی گونه های مستعد آبزی پروری و بازسازی ذخایر آبزیان کشور همزمان با ایام دهه مبارک فجر روز دوشنبه نوزدهم بهمن ماه سال 94 با حضور آقای دکتر زند معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و هیئت همراه ، روسای موسسات تحقیقاتی وابسته به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان شیلات ایران، اساتید دانشگاه ، اتحادیه های آبزیان ، روسای پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ،کارشناسان و محققین صاحبنظر در زمینه آبزیان در تهران برگزار شد.
در این جشنواره ابتدا آقای دکتر پورکاظمی رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور پس از خیر مقدم به میهمانان، با تبریک سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند ایران اسلامی یاد و خاطره رهبر فقید و بنیانگذار ج.ا.ایران و همه شهدای انقلاب ، شهدای جنگ تحمیلی و همه کسانی که برای اعتلای کشورمان گام برداشتند و دار فانی را وداع گفتند گرامی داشت.
وی هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی دانش فنی 30 گونه از آبزیان که محققین این مرز و بوم از سالها پیش برای خدمت به جامعه بشری ، برای حفظ تنوع زیستی ، برای احیاء ذخایر و برای تولید و اشتغال موفق شدند بیوتکنیک تکثیر و پرورش این گونه ها را بدست آورند دانست و گفت: کسب چنین دانش فنی هر یک از گونه های مستلزم طی مراحل طولانی از جمله مطالعه اکولوژی و بیولوژی گونه ، بومی سازی ، فیزیولوژی تولید مثل ، تکثیر ، لقاح ، پرورش ، لارو ، بچه ماهی و مراحل مختلف تغذیه آن ، مقابله با بیماری ، و بعضاً عمل آوری و فرآوری و عرصه به بازار را طی نموده است. برای گونه های غیربومی مثل میگو ، تیلاپیا ، کپور ماهیان هندی که هر یک 8-7 سال وقت مدیران موسسه را تا اخذ موافقت از سازمانهای مرتبط به تولید و بهره برداری برسد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در ادامه تصریح کرد: از این 30 گونه ، گونه های بسیار شاخصی وجود دارد که بعضاً تحول بسیار عظیم در صنعت شیلات و آبزی پروری ایجاد نمود ، تولید ماهی سفید خزر در سال 1361 تولید به کمتر از 1000 تن رسید . صیادان به تعطیلی و خسارات جدی در تولید مواجه شدند امروز صید ماهی سفید به حدود 12000 تن در سال به ارزش 230 میلیارد تومان و فروش سالانه رسیده ، میگوی وانامی به 22000 تن در سال 93/ 220 میلیارد تومان در سال رسیده است.
گونه های دیگر هم یا در بعد تولید ، یا در احیاء و بازسازی ذخایر نقش موثری ایفا می کنند. ( گونه های خاویاری، کپور ماهیان هندی ، تیلاپیا ، سوف ، ماهی بنی ، گطان ، شاه میگو ) ولی علیرغم دستاوردهای ارزشمند فوق تاکنون تقدیر و قدر دانی در خور شأن محققین و پیشکسوتان و در سطح ملّی از آنان بعمل نیامد.
از سال 1297 تا سال 1381 بیش از 80 سال موسسه زیر نظر شیلات ایران فعالیت می کرد و دستاوردهای مراکز تحقیقاتی شیلاتی مستقیماً در عرصه ها اجرا و معرفی می گردید. بیوتکنیک بیش از 20 گونه از این 30 گونه بعد از الحاق موسسه به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کسب گردید و نیاز با حمایت جدی و هماهنگ جهت ترویج گسترده و عملیاتی تر و تجاری سازی دارد.
طبق هماهنگی و برنامه ریزی انجام شده در موسسه برای برنامه پنج ساله ششم توسعه در صورت تخصیص اعتبارات تبصره 8-2 موسسه 20 گونه جدید دیگر را معرفی خواهد نمود و حداقل 10 گونه از این 30 گونه معرفی شده فعلی را به صنعت آبزی پروری معرفی خواهد نمود .
در ادامه جشنواره آقای دکتر اسکندر زند معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به فعالیتهای خوب موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اظهار داشت: پژوهشهای موسسات تحقیقاتی باید ترویج یافته و به مرحله اجرا برسد اگر پژوهشی قابلیت ترویج نداشته و آثار آن در جامعه قابل لمس نباشد آن پژوهش ارزش ندارد.
وی تصریح کرد: پژوهشگر باید بتواند از نتایج طرح پژوهشی خود تولید علم و مقاله بنماید مگر میشود پژوهشی قابلیت علمی نداشته و نتوان از آن مقاله استخراج کرد اگر چنین باشد پس آن طرح بی ارزش بوده است
دکتر زند به پژوهشگران بشارت داد که برای استفاده از فرصت مطالعاتی در بهترین دانشگاههای دنیا شرایط را مهیا و هزینه های آنرا تامین خواهد کرد.
در پایان به مجریان طرحهای تحقیقاتی که منجر به به معرفی گونه های آبزیان به آبزی پروری و بازسازی ذخایر در کشور شده بود لوح تقدیر و هدایا اهداء شد.
لازم به ذکر است که در این جشنواره نمایشگاهی از تمام 30 گونه ای که به عنوان گونه های مستعد آبزی پروری و بازسازی ذخایر معرفی شده بودند برگزار شد و در معرض دید تمامی حاضرین قرار گرفت
گونه های معرفی شده عبارت بودند از:
1- ماهی سفید 2- ماهی سوف 3- ماهی سیم 4- ماهی کلمه 5- سیاه کولی 6- اسبله 7- سه گونه ازکپورماهیان هندی 8- ماهی آزاد دریای خزر 9- شاه میگوی آب شیرین 10- دو گونه از تیلاپیا 11- لای ماهی 12- اردک ماهی 13- کپور سیاه 14- فیل ماهی 15- استرلیاد 16- دورگه بستر 17- تاسماهی سیبری 18- ماهی صبیتی 19- شانک 20- هامور 21- بنی 22- گطان 23- شیربت 24- ماهی صافی 25- صدف مروارید ساز لب سیاه 26- میگوی وانامی 27- ماهی کفال خاکستری