محدودیت آب شیرین در جهان و بخصوص ایران و حتی استان مازندران، توسعه فعالیت های شیلاتی را معطوف به استفاده از منابع آبی شور و لب شور نموده است. میگو وانامی یکی از گونه های مستعد آبزی پروری برای آب های لب شور است که در سال 1383 توسط موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به صنعت آبزی پروری کشور معرفی شد. بررسی های پژوهشکده اکولوژی دریای خزر نشان داد که این گونه آبزی به آسانی می تواند در شرایط اقلیمی استان مازندران به مراتب بهتر از سایر استان های کشور پرورش یابد.
مزایای انتخاب میگو وانامی برای آبزی پروری در استان مازندران بدلیل شرایط اقلیمی مساعد، سریع الرشد بودن، سرمایه گذاری اندک برای نهاده های اولیه تولید به نسبت سایر گونه های آبزی، سود دهی بالا، باز گشت سرمایه در کوتاهترین مدت (4 ماه) و تولید پروتئین مطلوب و بازار پسند است.
پرورش میگو وانامی برای نخستین بار در سال 1391 و سپس در سال 1393 در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در مقیاس پایلوت تحقیقاتی و بصورت پروژه های کاربردی به انجام رسید وبررسی های انجام شده شامل: امکان سنجی پرورش میگو وانامی با آب لب شور دریای خزر در استخر های خاکی و بتنی و همچنین بررسی تراکم پذیری در استخر های بتنی مدور بود.
شرح عملیات: پست لارو میگو وانامی (PL12)از جنوب کشور(بوشهر: 1391، هرمزگان: 1393) به پژوهشکده اکولوژی دریای خزر منتقل گردید. در ابتدا پست لارو ها بمدت 5 ساعت از شوری 33 گرم در هزار آب خلیج فارس به شوری 12 گرم در هزار آب لب شور دریای خزر سازگار گردیدند. سپس در تراکم های مختلف تحت تیمار های آزمایشی در حوضچه ها و استخر های مربوطه ذخیره سازی شدند.
بررسی تراکم پذیری:در این بررسی 12 استخر مدور بتنی با قطر 10 متر مورد استفاده قرار گرفت. ذخیره سازی میگو ها در چهار تیمار با تراکم های 45، 50، 55 و 60 عدد در متر مربع و هر تیمار شامل 3 تکرار انجام شدند. نتایج این بررسی به شرح جدول ذیل بدست آمد. طول دوره آزمایش 75 روز بود.
تراکم ذخیره سازی
میانگین وزن نهائی هر میگو(گرم)
درصد بازماندگی
ضریب تبدیل غذایی
45 عدد در متر مربع
19±0/5
65
0/85
50 عدد در متر مربع
17/1±0/35
62
0/82
55 عدد در متر مربع
15/8±0/52
57
0/71
60 عدد در متر مربع
14/3±0/47
52
0/83
امکان سنجی پرورش میگو وانامی با آب لب شور دریای خزر
استخر بتنی
استخرخاکی
شرح
1393
1391
سال تولید
2500
1000
سطح زیر کشت
40
35
تراکم ذخیره سازی (عدد در متر مربع)
90
85
مدت پرورش (روز)
20
21
میانگین وزن نهائی هر میگو(گرم)
62
80
درصد بازماندگی
1240
588
تولید محصول نهائی (کیلوگرم)
0/68
0/7
ضریب تبدیل غذایی
تهیه خبر:علی اکبر صالحی و سید محمد وحید فارابی
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code