به گزارش روابط عمومی انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری، علینقی سرپناه، رئیس انستیتو، اعلام کرد که محققان این مرکز با اجرای پروژههای پیدرپی در حوزه جیره غذایی طی سالهای اخیر موفق شدهاند ضمن بهینهسازی جیره مولدین، طول دوره رسیدگی جنسی فیلماهیان پرورشی را از طریق بهرهگیری از محرکهای تغذیهای کاهش دهند.
میرحامد سیدحسنی، پژوهشگر انستیتو و مجری طرح، با اشاره به گونه فیلماهی بهعنوان گونه غالب پرورشی در ایران گفت: در شرایط استاندارد پرورش و مدیریت مناسب از جمله کنترل دمای آب (۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) و تغذیه، طول دوره بلوغ جنسی این گونه معمولاً ۶ تا ۹ سال به طول میانجامد. استفاده از مکملهای ویژه در جیره غذایی، راهکاری مؤثر برای کاهش این دوره محسوب میشود.
وی با ارائه نتایج پروژه «اثر مکمل آستازانتین و اسیدهای چرب HUFA بر گناد و شاخصهای تولیدمثلی در فیلماهی ماده پرورشی»، افزود: آستازانتین که تنها رنگدانه افزودنی مجاز در جیره غذایی ماهیان پرورشی است، میتواند با فعالسازی پیشساز ویتامین A و سنتز هورمونهای استروئیدی، فرآیند رسیدگی جنسی در پیشمولدین خاویاری را تسریع کند.
همچنین محمود محسنی، معاون پژوهشی انستیتو و مجری پروژه «بررسی اثر تیامین بر عملکرد تولیدمثل و کیفیت لارو فیلماهی»، اظهار داشت: تیامین یا ویتامین B1 برای متابولیسم انرژی در تمام گونههای جانوری از جمله آبزیان ضروری است. عدم توازن ریزمغذیها از جمله تیامین میتواند موجب بروز اختلالات متابولیکی، تضعیف سیستم ایمنی و بروز علائم بالینی شود. رعایت دقیق نیازهای غذایی، بهویژه ریزمغذیها، علاوه بر نقشآفرینی در محرکهای رسیدگی جنسی، منجر به افزایش سطح هورمونهای استروئیدی، بهبود باروری، ارتقای کیفیت تخمک و افزایش میزان خاویار نسبت به وزن بدن میشود.
این دستاورد پژوهشی، گامی مهم در جهت ارتقای بهرهوری صنعت پرورش ماهیان خاویاری و کاهش وابستگی به منابع خارجی تلقی میشود.