چهارشنبه هشتم مرداد 1404 

آغاز پروژه تحقیقاتی تولید جیره اقتصادی شاه‌میگوی آب شیرین

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، از مراحل اجرایی پروژه فرمولاسیون و ساخت جیره غذایی اقتصادی برای شاه‌میگوی آب شیرین با استفاده از پسماندهای کشاورزی به‌منظور ارتقای بهره‌وری پرورش این‌گونه ارزشمند، در مرکز خبر داد.
اخبار مهم سایت | بازدید: 177 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به نقل از خبرگزاری برنا_ گروه اقتصادی؛ رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، از مراحل اجرایی پروژه فرمولاسیون و ساخت جیره غذایی اقتصادی برای شاه‌میگوی آب شیرین با استفاده از پسماندهای کشاورزی به‌منظور ارتقای بهره‌وری پرورش این‌گونه ارزشمند، در مرکز خبر داد.  رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، گفت: اجرای پروژه تحقیقاتی با عنوان «فرمولاسیون و ساخت جیره اقتصادی شاه‌میگوی آب شیرین (Astacus leptodactylus) با استفاده از پسماند‌های کشاورزی در سامانه پرورشی مداربسته»، با اهداف تخصصی و کاربردی آغاز شد. این پروژه با اعلام نیاز مدیریت شیلات و آبزیان استان آذربایجان غربی و در قالب قرارداد همکاری مشترک بین محقق پژوهشی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با مجتمع پژوهشی شهید اردشیر حسین‌پور شروع شده است.
علی نکوئی‌فرد، افزود: با روند سیر نزولی ذخایر شاه‌میگوی آب شیرین سد ارس مطابق نتایج ارزیابی ذخایر توسط مرکز، اجرای طرح ممنوعیت صید از سال ۱۳۹۷ با همکاری مدیریت شیلات و آبزیان استان آذربایجان غربی در سد مخزنی ارس به اجرا درآمده. سد ارس از ذخایر این آبزی باارزش همچنان صفر است.
وی، در همین راستا اظهار کرد: دستیابی به بیوتکنیک تکثیر، پرورش و تغذیه مصنوعی شاه‌میگوی آب شیرین باهدف احیای ذخایر شاه‌میگوی آب شیرین و توسعه صنعت آبزی‌پروری می‌تواند به‌عنوان تنها راه‌حل موجود برای رفع این مشکل باشد.
نکوئی فرد، ادامه داد: از منظر توسعه بخش کشاورزی، معرفی شاه‌میگوی آب شیرین به سیستم‌های پرورش متراکم در مقیاس‌های بزرگ و کوچک می‌تواند سبب کارآفرینی، تولید ثروت، پیشرفت و ارزآوری شود. به لحاظ اقتصادی، قیمت شاه‌میگوی صادراتی ایران ۲۰-۱۵ دلار برای هر کیلو است. تدوین دانش فنی تغذیه و پرورش شاه‌میگوی آب شیرین در سامانه مداربسته می‌تواند به‌عنوان نقطه آغازین شروع صنعت تکثیر و پرورش شاه‌میگو در کشور باشد. بدیهی است کسب اطلاعات تغذیه‌ای شاه‌میگو در این سامانه می‌تواند کمک شایانی به آغاز و توجیه هرچه بیشتر پرورش شاه‌میگو در سامانه مداربسته کند. البته در سال ۱۴۰۳ پژوهشگران مرکز تحقیقات آرتمیای کشور توانستند بیوتکنیک مولدسازی و تولید مینیاتور از این موجود باارزش را به دست بیاورند.
به گفته وی، آغاز این صنعت می‌تواند سبب جذب سرمایه‌گذار، رونق تولید در بخش شیلات در آب‌های داخلی و امنیت غذایی کشور شود. همچنین با احداث مزارع تکثیر و پرورش و افزایش تولید و صادرات این محصول می‌تواند سبب اشتغال‌زایی و مهاجرت معکوس به سمت مناطق صیادی از جمله سد ارس شود.
در ادامه،  مجری این پروژه و محقق مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، ضمن اشاره به اجرای موفقیت‌آمیز طرح پایلوت تکثیر مصنوعی شاه‌میگوی آب شیرین و رونمایی و انتقال دانش فنی آن به بخش خصوصی که در سال گذشته توسط محققان مرکز تحقیقات آرتمیای کشور انجام یافت، در خصوص اجرای این پروژه اظهار کرد: شاه‌میگوی آب شیرین یک‌گونه همه‌چیزخوار بوده و در شرایط تنوع غذایی بالا، میزان مصرف غذایی و شاخص‌های رشدی آن بهبود می‌یابد.
رضا جلیلی ادامه داد: همچنین شاه‌میگو‌ها به‌آرامی از جیره غذایی استفاده می‌کنند و هنگام تغذیه غذا را خرد می‌کنند که این عمل سبب ترشح مواد مغذی جیره غذایی به آب، افزایش بار آلی و میزان آلودگی آب می‌شود. در همین راستا پروژه حاضر باهدف تعیین ترجیح غذایی و شدت تغذیه‌ای شاه‌میگوی آب شیرین از پسماند‌های کشاورزی، امکان استفاده هرچه بیشتر از زائدات و پسماند‌های مختلف کشاورزی در جیره غذایی شاه‌میگوی آب شیرین برای کاهش استفاده از پودر ماهی و کنجاله سویا، در راستای کاهش قیمت تمام شده جیره، کاهش وابستگی به واردات این نهاده‌ها، استفاده از محصولات پایدار (امنیت غذایی) در جیره غذایی شاه‌میگوی آب شیرین و سازگار (حفظ کیفیت آب) با سامانه پرورشی مداربسته و تعیین و ارائه فرمولاسیون جیره غذایی اقتصادی باتوجه‌به نتایج کارایی تغذیه‌ای و معادلات هزینه_ فایده در پرورش متراکم شاه‌میگوی آب شیرین، انجام می‌شود.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code