به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در 22 اسفند ماه 1403، با پایان سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد مراکز و پژوهشکدههای تابعه، سیاستهای کلان و رویکردهای نوین در حوزه پژوهش و حکمرانی علمی برای سال آینده تبیین شد.
در این نشست محمود بهمنی، رئیس موسسه تأکید کرد که در سال ۱۴۰۴، حکمرانی پژوهش دستخوش تغییرات اساسی خواهد شد و بهرهوری نیروی انسانی در اولویت قرار میگیرد.
وی تصریح کرد که تحول در بهرهوری، نیازمند تغییر نگرش به عملکرد پژوهشی است و اخلاق حرفهای بهعنوان خط قرمز تمامی فعالیتها، مورد توجه خواهد بود.
بهمنی با تأکید بر مأموریتمحوری پژوهشکدهها و مراکز تابعه اظهار داشت: در سال جدید، ستاد و مراکز باید مأموریتهای خود را در راستای اسناد بالادستی و نیازهای جامعه مشخص و طرح مسئله کنند.
وی همچنین بر ضرورت پیشبینی بودجههای هدفمند و اثرگذار تأکید کرد و افزود: مشکلات پژوهشی باید ریشهیابی شده و راهکارهای عملی برای رفع آنها تدوین شود.
یکی از راهکارهای کلیدی مطرحشده در این نشست، ایجاد یک شبکه علمی میان پژوهشکدهها و مراکز تابعه بود که به گفته بهمنی، میتواند به تبادل دانش و افزایش بهرهوری در تحقیقات کمک کند.
همچنین، برگزاری دورههای آموزشی تخصصی در حوزه برنامهریزی و بودجه برای مدیران و کارکنان پژوهشی در سال آینده در دستور کار قرار گرفت.
انتقال دانش و تجارب پیشکسوتان به نیروهای جدید
در این جلسه مقرر شد که پیشکسوتان، سرفصلهای مشخصی برای انتقال دانش و تجربیات خود به نیروهای جدید تدوین کنند؛ همچنین، نشستهای علمی و تخصصی باید خروجی مشخصی داشته باشند و بهصورت محصول دانشبنیان و فناوریهای کاربردی در اختیار بخشهای اجرایی قرار گیرند.
بهمنی بر اهمیت ارزیابی پیشرفت پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی تأکید کرد و گفت: علاوه بر ارزیابی درونی، باید پیشرفتهای تحقیقاتی نیز بهطور مستمر مورد سنجش قرار گیرد و تمامی مراکز با یکدیگر در ارتباط باشند تا خروجیهای مؤثر و کاربردی ارائه شود.
وی همچنین، حضور مدیریت جدید در سازمان شیلات را نویدبخش رویکردهای نوین در صنعت شیلات و ارتقای همکاریهای تحقیقاتی دانست.
ضرورت همکاریهای بینالمللی و استفاده از ظرفیتهای جهانی
گفتنی است: یکی از محورهای کلیدی نشست، توسعه همکاریهای بینالمللی بود؛ ضعف در نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات باید با تعاملات بین مراکز پژوهشی داخلی و همکاریهای بینالمللی برطرف شود و پژوهشکدهها نقش مؤثرتری در پیشبرد تحقیقات کاربردی ایفا کنند.
مصطفی شریفروحانی، قائم مقام موسسه در این نشست بر اهمیت پژوهشهای دریامحور تأکید کرد و افزود: توسعه برنامههای تحقیقاتی در حوزه آبزیپروری، پرورش در قفس، نرسری میگو، گونههای ارزشمند مانند ماهی صبیتی و شانک، پایش کشند و اصلاح نژاد، فست فودهای شیلاتی و.. باید در اولویت قرار گیرد.
وی همچنین بر بازنگری در استراتژی توسعه ماهیان خاویاری، بازسازی ذخایر دریایی، ایجاد زیستگاههای مصنوعی و ارتقای ارزش افزوده محصولات شیلاتی تأکید کرد.
شریفروحانی نقش پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در مطالعات جامع این حوزه و ضرورت توجه به گونههای بومی مانند ماهی آزاد و فوک دریای خزر را از دیگر الزامات تحقیقاتی دانست.
برنامههای اجرایی برای سال ۱۴۰۴:
•برگزاری دورههای آموزشی بودجهای و مالی برای مدیران و کارشناسان پژوهشی
•توسعه تعاملات با دانشگاهها و استفاده از ظرفیت دانشجویان و بنیادهای علمی
•ایجاد بسترهای دانشبنیان برای بازنشستگان پژوهشی
•جذب شرکتهای دانشبنیان و فناور در حوزه مهندسی آبزیپروری
•برگزاری نشستهای منظم جهت تبادل دانش و تجربیات میان مراکز و پژوهشکدهها
•توسعه همکاریهای پژوهشی فراتر از مرزهای استانی
جمعبندی و چشمانداز سال آینده
در پایان نشست، بر لزوم تدوین سیاست کارآمد، شفافیت در عملکرد و همافزایی میان مراکز پژوهشی تأکید و از مراکز موفق پژوهشکده به دلیل اجرای پروژههای فناورانه، برگزاری روز مزرعه و قراردادهای دانش فنی تقدیر شد.
این نشست که با حضور رئیس و معاونان مؤسسه، مدیران ستادی، رؤسای مراکز و پژوهشکدهها برگزار شد، با آرزوی موفقیت برای جامعه پژوهشی و تبریک سال نو به پایان رسید.