به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، صبح امروز سه شنبه 1 آبان ماه 1403 جلسه اختتامیه مراکز و پژوهشکده های تابعه با هدف نوآوری های شاخص در حوزه شیلات در سالن جلسات موسسه برگزار شد.
محمود بهمنی، رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در جلسهای که به منظور ارائه گزارشهای دو روزه عملکرد مراکز تحقیقاتی برگزار شد، بر اهمیت تدوین راهبردهای جدید برای آینده شیلات تأکید کرد.
وی اظهار داشت: بسیار خوشحالکننده است که تمامی همکاران در این جلسات حضور دارند و به موضوعات مطروحه اهمیت میدهند. این حضور فعال نشاندهنده حس مسئولیتپذیری تکتک اعضای مجموعه است.
بهمنی ضمن ابراز نگرانی از نبود نوآوریهای شاخص در حوزه شیلات، به ضرورت توجه مجموعه بر تحقیقات نوین و خروج از پژوهشهای سنتی اشاره کرد و گفت: باید نوآوری های برجستهای در این حوزه داشته باشیم. ذهنیت ما باید در قالبهای پژوهشی محدود نشود، با این حال، توسعه فضای مجازی و توجه به هوش مصنوعی از فرصت هایی است تا به سمت نوآوری حرکت کنیم.
وی با اشاره به تحلیل همکاران درباره مشکلات شیلات افزود: هنوز تحلیل جامع و عملی و راهبردی درباره چگونگی برونرفت شیلات از مشکلات موجود ارائه نشده است، و این مسئله نیازمند توجه جدی است.
بهمنی در خصوص مدیریت منابع مالی مؤسسه گفت: مؤسسه در مدیریت هزینهها هیچگونه کوتاهی نکرده است. و همواره تلاش کرده است تا مراکز و پژوهشکدهها بدون دغدغه به فعالیتهای خود ادامه دهند.
رئیس مؤسسه تأکید کرد: مهمترین وظیفه هر یک از ما، آسیبشناسی منصفانه وضعیت فعلی خود، مؤسسه و شیلات کشور است. همچنین، ما نیازمند ایجاد شبکههای مؤسسهای در تمامی حوزهها هستیم. باید با صبر و درایت، مراکز و پژوهشکدهها به عنوان معین یکدیگر عمل کنند تا بتوانیم به موفقیتهای بیشتری دست یابیم.
وی با تأکید بر موضوع چابکسازی مؤسسه که در روز گذشته به آن اشاره شد، این امر را یکی از اولویتهای اصلی عنوان کرد و افزود: چابکسازی مؤسسه یکی از مسائل حیاتی است که باید با دقت پیگیری شود. خوشبختانه ما معماری سازمانی مؤسسه را به گونهای تنظیم کردهایم که آسیبهای احتمالی به ساختار آن به حداقل برسد. اتفاقات ناگوار در این زمینه بسیار کم رخ داده و این نشاندهنده توجه ما به حفظ ساختار مؤسسه است.
نیازمند تحلیل جامع و تصمیمگیری استراتژیک برای توسعه شیلات هستیم
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در جمعبندی گزارشهای اخیر درباره توسعه شیلات تأکید کرد: ما باید تصمیمات جدی و استراتژیکی برای توسعه شیلات اتخاذ کنیم. در این مسیر، تحلیل جامع در حوزههای مختلف ضروری است و گزارشهای تحلیلی به همین دلیل اهمیت ویژهای پیدا میکنند. همچنین توجه به انتشارات، تألیفات و گزارشهای تحلیلی از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات موجود در پروژههای ترویجی گفت: متأسفانه، در زمینه پروژههای ترویجی عملکرد مطلوبی نداشتهایم و بودجهها و اعتبارات در این حوزه بسیار محدود بوده است.
بهمنی همچنین بر لزوم توجه به نیروی انسانی در مسیر چابکسازی پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی تأکید کرد و افزود: ضروری است برای چابکسازی پژوهشکدهها و مراکز، برنامههای مشخص تدوین و ارائه شود. تمامی موضوعات مطرحشده تاکنون بیشتر کیفی و کلی بودهاند، اما معاونین باید چهارچوبهای مشخصی را برای این مسائل تعیین کنند.
وی خاطرنشان کرد: در پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی، باید تیمهای منسجمی شکل گیرد که به سرپرستی رؤسای مراکز، این اهداف پیشبینیشده را دنبال و پیگیری کنند. برای تحقق اهداف مؤسسه و اجرای دقیق مفاد اسناد بالادستی، ضرورت دارد که به این موارد توجه ویژهای شود.
ضرورت تمرکز بر خروجیهای نوآورانه و مشارکت محوری در پروژههای شیلاتی
بهمنی، با تأکید بر اهمیت توجه به خروجیها و دستاوردهای پروژهها اظهار داشت: ما باید به طور مشتریمدارانه به خروجیها و دستاوردهای پروژهها نگاه کنیم. استفاده از مشاوران، راهنماها و ارزیابها در این زمینه ضروری است تا بتوانیم به دستاوردهای ملموس و قابلقبول دست یابیم.
وی همچنین به شورای راهبردی شیلات و نیازهای اعلامشده در ۱۳ حوزه مختلف اشاره کرد و گفت: شیلات در این شورا نیازهای خود را مطرح کرد که منجر به تعریف ۲۷۹ پروژه شد. اما باید تأکید کنم که پروژههایی که ما تصویب کردهایم، فصلالخطاب تمامی پروژههای کشور نیستند. مراکز و پژوهشکدهها باید به این مسئله توجه بیشتری کنند و به خروجیهای پروژهها اهمیت ویژهای بدهند. آنچه ما به دنبالش هستیم، خروجیهایی نوآورانه و ثروتآفرین است که باید محقق شوند.
بهمنی با اشاره به تغییرات ساختاری پیشرو در سازمان تحقیقات مطابق با برنامه هفتم پیشرفت، افزود: باید همه مراکز و پژوهشکدهها به این موضوع ورود کنند و برنامهریزی دقیقی برای خروجیهای موثر و نوآورانه داشته باشند.
وی در پایان با تاکید بر سیاست "مشارکت محوری" در هدایت واحدها گفت: مشارکت محوری باید بهعنوان یک سیاست کلیدی در سطح پژوهشکدهها، مراکز، ایستگاهها و بخشهای مختلف در چارچوب ضوابط و مقررات اجرا شود. ما میتوانیم در مناطقی به این سمت حرکت کنیم. این امر نیازمند تلاش و کار شبانهروزی است و اگر به این سمت حرکت کنیم، به سرعت متوجه خواهیم شد که تا چه اندازه قویتر عمل میکنیم.
بهمنی، با اشاره به لزوم صرفهجویی در مراکز و پژوهشکدهها گفت: مراکز و پژوهشکدهها باید به سمتی حرکت کنند که ضمن صرفهجویی، بهرهوری خود را افزایش دهند. در حال حاضر، درآمدهای ما بسیار پایین است و این موضوع نیازمند بررسی جدی و برنامهریزی دقیق است.
وی با تأکید بر اهمیت توجه به تحلیلها، انتقادات و پیشنهادات افزود: ما باید تحلیلها و انتقادات سازنده را جدی بگیریم و با در نظر گرفتن آنها به موضوعات مهم ورود کنیم. نگاه به آینده ممکن است با اضطراب همراه باشد، اما احساس میکنم با همین بدنه نیروی انسانی محدود و ساختار فعلی، توانایی انجام کارهای بزرگی برای کشور را داریم. تنها کافی است امیدوارانه به آینده نگاه کنیم و از فرصتهای موجود استفاده کنیم.
بهمنی در ادامه تصریح کرد: مسئولیتهایی که پذیرفتهایم، ما را به چالشهای مهمی هدایت میکند؛ حال که این مسئولیتها به عهده ما و شماست، باید مدیریت صحیح و کارآمدی داشته باشیم تا بتوانیم اثربخشی بیشتری را در مجموعه مشاهده کنیم و شاهد موفقیتهای بزرگتری باشیم.
محمود حافظیه، معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در ادامه جلسه اظهار کرد: در سند علمی ایران، بحث مقاله و مقالهمحوری همواره بالاترین امتیاز را داشته است، اما امروزه جهان خود را با پیچیدگیهای اقتصادی و تکنولوژیهای پیشرفته معرفی میکند. این در حالی است که ما در اطلس جهانی فناوری هنوز اطلاعات و دیتای کافی برای برخی از حوزهها نداریم.
وی افزود: در نیمه اول سال ۱۴۰3، هفت جلسه کمیته علمی فنی برگزار شده است که از این جلسات ۳۳ مصوبه بهدست آمده است. همچنین، در بخش پروژهها ۲۰۰ عنوان پروژه مستقل و سفارشی شناسایی شده که از پروژههای تکمحوری به سمت پروژههای مشترک حرکت کردهایم.
حافظیه همچنین به آمار مقالات منتشرشده توسط پژوهشکدهها و مراکز مؤسسه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۷۹ عنوان مقاله به تفکیک پژوهشکدهها و مراکز منتشر شده است. علاوه بر این، ۱۰۲ عنوان مقاله به زبان فارسی نیز به ثبت رسیده است. تنها مجله ترویجی مؤسسه نیز باید به تحلیل دستاوردها و تقویم تاریخی آنها توجه ویژهای داشته باشد.
تأکید بر لزوم رعایت سلسله مراتب اداری و تقویت زیرساختها در مراکز و ایستگاهها
بابک قائدنیا، معاون برنامهریزی و پشتیبانی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در ادامه جلسهای که به بررسی وضعیت مراکز و پژوهشکدهها اختصاص داشت، بر اهمیت برنامه ریزی حصول و کارکرد های پیشبینی شده تا پایان سال تاکید کرد.
وی همچنین به تجهیز برخی از مراکز و ایستگاههای تحقیقاتی اشاره کرد و افزود: تجهیز مراکز و ایستگاهها یکی از اولویتهای ما بوده و تلاش کردهایم در این زمینه پیشرفتهای قابل توجهی داشته باشیم. درآمدهای مراکز و پژوهشکدهها نیز در حال مقایسه با سال گذشته است و امیدواریم این بررسیها به بهبود وضعیت مالی و اقتصادی مؤسسه کمک کند.
قائدنیا همچنین در خصوص مسائل رفاهی و پشتیبانی گفت: تبدیل وضعیت کارکنان، تسویه پاداش بازنشستگان و برگزاری دورههای آموزشی برای بهبود خدمات پشتیبانی و رفاهی از دیگر موضوعاتی است که در دستور کار قرار دارد. امیدواریم با این اقدامات، شاهد افزایش رضایتمندی و ارتقاء هرچه بیشتر سطح خدمات رفاهی، اداری و پشتیبانی در مؤسسه باشیم.