به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، امروز دوشنبه 16 مهر 1403 نشست مشترک موسسه با دانشگاه گرگان با هدف بررسی زمینههای همکاری مشترک، بهینهسازی کیفیت و سرعت پاسخگویی به نیازهای صنعت شیلات و آبزیان کشور، و همچنین انجام پروژههای مشترک پژوهشی و دانشجویی به صورت حضوری و وبیناری برگزار شد. در این جلسه، علاوه بر بررسی پروژههای مطالعاتی، به برنامههای آموزشی و ترویجی جهت ارائه مشاورههای علمی به بخش خصوصی پرداخته شد.
موضوعات مورد بحث شامل توافقات در قالب قراردادهای مشارکت اعتباری بود که طی این نشست مطرح و بررسی شد.
این جلسه به عنوان گامی مؤثر در بهبود روند همکاریهای علمی میان موسسه و دانشگاه، به دنبال تسهیل ارتباطات و استفاده از ظرفیتهای دو طرف برای بهبود وضعیت صنعت شیلات کشور برگزار شد.
ابتدا رئیس موسسه ضمن خوشامدگویی به حاضران در جلسه گفت: در حوزه حکمرانی شیلات، مهمترین مبحثی که امروز مورد توجه است، امنیت غذایی است؛ بدون شک، پاسخگویی علمی به نیازها، مشکلات و بحرانهای شیلات، از مسائل مهمی است که باید به آن پرداخته شود.
وی بر ضرورت برگزاری چنین نشستها و رایزنی با متخصصان و صاحبنظران برای دستیابی به اهداف راهبردی در صنعت شیلات تأکید کرد.
در ادامه، شتایی، رئیس دانشگاه گرگان، به ضرورت توجه به اسناد هفتم توسعه که تکلیفی برای دستگاههای اجرایی و تحقیقاتی است، اشاره کرد. وی لزوم برگزاری نشستهای سهجانبه میان موسسه، دانشگاه و بخش اجرا را حائز اهمیت دانست و ابراز امیدواری کرد که ظرفیتهای خوبی در بخش اجرا و تحقیقات وجود دارد و با همافزایی میتوان به نتایج مطلوبی دست یافت.
محمود حافظیه، معاون پژوهش و فناوری موسسه، ضمن معرفی موسسه و مراکز و پژوهشکدههای تابعه و اهداف آنها، به دستاوردهای شاخص سالهای اخیر اشاره کرد و با تأکید بر نیازهای پژوهشی سازمان شیلات، نحوه همکاری و بهرهوری در استفاده از آب را تشریح کرد.
وی همچنین به انعقاد تفاهمنامه، معرفی نماینده از دانشگاه و استفاده از ظرفیتهای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا اشاره کرد.
علیاکبر هدایتی، رئیس دانشکده شیلات و محیط زیست، با اشاره به قدمت دانشگاه، امکانات، تجهیزات و توانمندیهای اعضای هیات علمی این دانشکده، خواستار همکاری همهجانبه با موسسه شد.
در ادامه، اساتید و اعضای هیات علمی دانشکده به ارائه مطالب تخصصی پیرامون همکاری بیشتر و هدفمند میان موسسه و دانشگاه پرداختند.
مصطفی شریف روحانی، قائممقام موسسه، در ادامه تأکید کرد که باید اثربخشی علم و فناوری در کشور افزایش یابد.
وی به موضوعات مهمی نظیر سازگاری با تغییرات اقلیمی، نوسانات آب دریای خزر، چالش خلیج گرگان، مدیریت پسابها، حضور فعال نهادهای علمی کشور در سایت گمیشان و توجه به مباحث اقتصادی-اجتماعی حوزه شیلات و توسعه پایدار تیلاپیا اشاره کرد که لازم است بهطور ویژه مدنظر قرار گیرند.
در ادامه، رؤسای بخشهای تخصصی، مراکز و پژوهشکدهها به معرفی اهم فعالیتهای خود پرداخته و سابقههای همکاری با دانشگاه گرگان را مرور کردند؛ آنها تأکید کردند که همکاریهای مشترک در حوزه پژوهشهای شیلاتی، با توجه به هزینهبر و زمانبر بودن این تحقیقات، ممکن است در قالب پایاننامههای دانشجویی بهتنهایی قابل انجام نباشد. از اینرو، پیشنهاد شد سهم موسسه در این همکاریها بهطور دقیق مشخص شود و موسسه قبل از تعریف هر موضوعی برای پایاننامهها، در جریان اقدامات قرار بگیرد.
از جمله پیشنهادات مطرحشده توسط اعضای هیات علمی موسسه میتوان به استفاده از مدل احیای خلیج گرگان برای تالاب انزلی، ورود به مباحث ترال و تیلاپیا، همکاری با انتشارات و مجلات علمی موسسه، بهرهگیری از دانش محققان و اعضای هیات علمی موسسه، اعطای فرصتهای پژوهشی به دانشجویان در مراکز و پژوهشکدههای تابعه موسسه و تعریف همکاریهای مشترک در حوزه بهداشت و بیماریهای آبزیان شامل پیشگیری، واکسیناسیون و ارتقاء سطح ایمنی آبزیان اشاره کرد.
بررسی روند آلودگیها، تعیین مناطق حساس و آسیبپذیر، پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی، بازسازی زیستگاههای آبزیان، کشت انبوه و اقتصادی میکرو و ماکروجلبکها، تنوعبخشی به محصولات شیلاتی، تولید محصولات دانشبنیان، ساماندهی ضایعات آبزیان و روشهای نوین بستهبندی از دیگر مواردی بود که توسط اعضای هیات علمی موسسه مطرح شد.
در پایان، هدایتی، رئیس دانشکده شیلات و محیط زیست، پیشنهاد کرد که این نشستها در قالب کارگروههای تخصصی ادامه پیدا کند. همچنین، شریف روحانی، قائممقام موسسه، بر ضرورت تهیه پیشنویس تفاهمنامه جدید با دانشگاه ظرف 10 روز آینده تأکید کرد. وی توضیح داد که در چارچوب برنامه هفتم توسعه، 5 ماده قانونی در حوزه امنیت غذایی، 5 ماده در مدیریت منابع آب، 8 ماده در اقتصاد دریا محور و یک ماده درباره بازسازی زیستگاههای حساس وجود دارد.
وی تأکید کرد که در زمینه امنیت غذایی، چندین سرفصل مهم وجود دارد که باید همکاریهای مشترک پیرامون آنها تعریف شود. بهینهسازی بهرهوری آب، تولیدات گلخانهای تیلاپیا ، توسعه دریامحور و استفاده بهینه از ذخایر دریایی بدون تخریب محیط زیست از مهمترین مواردی بود که در جمعبندی مطرح شد.
شایان ذکر است که این جلسه با حضور رئیس موسسه، معاونین، قائممقام، رؤسای بخشهای تخصصی و مراکز و پژوهشکدههای تابعه موسسه و همچنین رئیس، اساتید و اعضای هیات علمی دانشکده شیلات و محیط زیست دانشگاه گرگان برگزار شد.