به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در ادامه سلسله نشست‌های تخصصی تعامل با نخبگان، موسسه در ششم مرداد ماه 1403،  اقدام به برگزاری نشست تخصصی با محوریت تولید پایدار تیلاپیا در کشور کرد.
در این جلسه با حضور بیش از 70 نفر از محققین، اساتید محترم دانشگاه‌ها، مدیران و کارشناسان حوزه‌های اجرایی (سازمان شیلات، سازمان محیط‌زیست، سازمان دامپزشکی، صندوق بیمه محصولات کشاورزی)، تشکّل‌ها و اتحادیه‌های صنفی به صورت برخط و حضوری برگزار شد.
مصطفی شریف روحانی قائم مقام موسسه، با اشاره به اینکه توسعه پایدار تیلاپیا، چشم‌انداز تحقق اهداف کمی سند امنیت غذایی کشور در حوزه شیلات و آبزیان است، بیان کرد: موسسه در 16 سال قبل با پیش‌بینی شرایط تنش آبی کشور و بحران تغییر اقلیم، همگام با رویکرد جهانی و توصیه سازمان FAO اقدام به ورود و معرفی این گونه به کشور کرده و تاکنون بالغ بر 40 عنوان پروژه با محوریت مرکز تحقیقات آبزیان آب‌های شور داخلی (بافق یزد) اجرا شده که ماحصل آن، مطالعات ارزیابی زیست‌محیطی، تک جنس‌سازی، فرمولاسیون غذایی اختصاصی، مولدسازی، معرفی شیوه‌های آکواپونیک، بیوفلک، فرآوری و ارزش افزوده زایدات تیلاپیا است.
همچنین پایان نامه‌های متعدد در مقاطع ارشد و دکتری با همکاری موسسه در دانشگاه‌ها با موفقیت اجرا شده است.
وی افزود: در آخرین اجلاس زیر کمیته آبزی‌پروری فائو در مکزیک (2023) بر رویکرد آبزی‌پروری سازگار با تغییر اقلیم و تولید غذا با انتشار حداقلی گازهای گلخانه‌ای (Ecosystem approach to aquaculture) و توسعه فناوری‌های کم کربن (Low carbon) تاکید شده است که توسعه آبزی‌پروری در آب‌های شور، لب شور و نامتعارف و به ویژه حوزه پرورش تیلاپیا از مصادیق آن تلّقی می‌شود.
قائم مقام موسسه افزود: با پیگیری‌های خوب سازمان شیلات، موانع اجرایی توسعه پرورش تیلاپیا در کشور در حال برطرف شدن است که انشاءا... نوید تولید پایدار این گونه در کشور است.
ضمناً ایجاد و توسعه شرکت‌های دانش بنیان حوزه تیلاپیا با پیگیری کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار آبزیان قویاً دنبال شده و زمینه معرفی صنعت تیلاپیا به عنوان صنعت سبز و دوستدار محیط‌زیست فراهم شده است.
حافظیه معاون پژوهشی موسسه، در این نشست بیان کرد که کاهش آب شیرین و لب شور شدن آب‌ها، آینده صنعت قزل‌آلا و کپور ماهیان تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی ضمن اشاره به محسنّات سیستم‌های گلخانه‌ای بیوفلاک به امکان تولید بالا و لایه‌ای و برداشت محصول هم سایز جهت فرآوری، وزن اقتصادی 1 کیلو برای بهره‌گیری از فیله‌پذیری بهتر، استفاده از آلایش‌ها و زایدات پوست و روغن استخوان برای تهیه پمادهای سوختگی و پودر ماهی، استفاده از گاز Co برای رنگ دهی و بازارپسندی فیله، تاکید نمود. در خاتمه طرح توجیه اقتصادی تولید 500 تنی تیلاپیا در سیستم گلخانه‌ای را ارائه کردند.
در ادامه شرکت کنندگان نقطه نظراتی با محوریت عناوین ذیل مطرح نمودند:
-ترجیح تولید با وزن بالا و ذخیره‌سازی با وزن 25 گرم
-رفع موانع اجرائی سازمان‌های آب منطقه‌ای برای بهره‌برداران
-ضرورت تاسیس آزمایشگاه‌های تخصصی بهداشت و بیماری‌های تیلاپیا
-ارتقاء کیفی خوراکی‌های تولیدی و اختصاصی تیلاپیا
-لایروبی زهکش‌های اطراف مزارع
-ارائه تجربه تولید متراکم به میزان 200 عدد در مترمکعب و تلفات زیر یک درصد با سری‌سازی هواده‌های ونچوری (شرکت ماهی پرور کویر)
-ضرورت تربیت تکنسین و کارگر ماهر برای این صنعت
-ضرورت پیگیری موانع تولید آکواپونیک
-موفقیت در تولید خوراک گیاهی و اقتصادی تیلاپیا جهت سیستم بیوفلاک در مرکز تحقیقات آبزیان آب‌های شور داخلی
-تاکید بر ارزش کیفی فیله تیلاپیا و توصیه سازمان FAO در سال 2021 مبنی بر استفاده آن توسط کودکان، زنان باردار و مادران شیرده به عنوان Best choice و مطرود بودن شبهات ارزش کیفی تیلاپیا
-آمادگی صندوق بیمه محصولات دامی برای پیش بینی «بسته بیمه پذیری تیلاپیا»
-ضرورت پرداختن به مطالعات و تحقیقات حوزه بهداشت و بیماری‌های تیلاپیا با هدف پیگیری از تلفات و خسارات اقتصادی و پیش‌بینی تولید واکسن‌های اختصاصی
-تاکید بر توسعه زنجیره تامین و زنجیره ارزش تیلاپیا در کشور
-ضرورت کاهش قیمت تمام شده
-ضرورت رفع مشکلات واحدهای فرآوری و انطباق با شرایط لاشه تیلاپیا
-ضرورت سرمایه‌گذاری در حوزه ترویج یافته‌های تحقیقاتی
-بهره‌گیری از مواد قانونی برنامه هفتم در توسعه تولید پایدار تیلاپیا
-ضرورت تدوین برنامه توسعه پایدار تیلاپیا در کشور
-ضرورت تشکیل کارگروه‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف به ویژه ژنتیک و اصلاح نژاد تیلاپیا و شناسایی صفات اقتصادی
در خاتمه مقرر شد نقطه نظرات تخصصی و اجرایی ارائه شده با مشارکت موسسه، سازمان شیلات، اساتید محترم دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش بنیان، تشکّل‌ها و اتحادیه‌های صنعتی با تشکیل کارگروه‌های مختلف مورد پیگیری قرار گیرد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code