دوشنبه هجدهم تیر 1403 

بومی سازی تکثیر شاه میگوی آب شیرین

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا کشور_ ارومیه از اجرای طرح بومی سازی تکثیر شاه میگوی آب شیرین با هدف بازسازی ذخائر و توسعه پرورش محصولات صادراتی شیلاتی خبر داد.
اخبار مهم سایت | بازدید: 303 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور به نقل از خبرنگار ایانا، علی نکویی فرد با بیان این که پرورش تجاری شاه‌ میگوی آب شیرین به دلیل بازارپسند بودن و ارزآوری فراوان خصوصاً در کشورهای توسعه ‌یافته بسیار مورد توجه است افزود: ارزش صادراتی هر کیلو شاه‌ میگوی آب شیرین در بازار اروپا بین 15 الی 20 دلار متغیر است.
وی توضیح داد: این در حالی است که میزان صید و صادرات این آبزی از سد ارس از 270 تن در سال 1390 به 700 کیلوگرم در سال 1397 به دلیل کاهش ذخایر سیر نزولی داشته، تا جایی ‌که طبق نتایج ارزیابی ذخایر شاه‌ میگوی ارس توسط مرکز تحقیقات آرتمیای کشور،  با وجود اجرای طرح ممنوعیت صید از سال 1397 با همکاری مدیریت شیلات و آبزیان استان آذربایجان غربی در سد مخزنی ارس، کماکان با سقوط ذخایر این آبزی با ارزش در این سد روبه رو هستیم.
نکویی فرد گفت: برای رفع این مشکل، از دستیابی به بیوتکنیک تکثیر و پرورش مصنوعی شاه‌ میگوی آب شیرین باهدف بازسازی ذخایر و توسعه گونه‌های بومی از ذخایر ژنتیکی بومی کشور، جهت قطع وابستگی و توسعه صنعت آبزی ‌پروری به‌ عنوان تنها راه ‌حل می‌توان نام برد.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا با اعلام این که تدوین دانش فنی و بومی‌ سازی بیوتکنیک تکثیر مولدین بومی دارای تخم و پرورش مینیاتور شاه‌ میگوی آب شیرین برای اولین بار در کشور توسط محققان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در حال اجرا است؛ افزود: با اجرای طرح ایجاد پایلوت تکثیر و پرورش شاه‌ میگو و معرفی آن به منابع آبی مستعد استان (دستیابی به بیوتکنیک تکثیر مصنوعی مولدسازی و تولید مینیاتور شاه ‌میگوی آب شیرین ارس) جهت توسعه صنعت آبزی‌ پروری با گونه‌های بومی آبزیان از سال 1402 در دستور کار قرارگرفته است.
در ادامه اضافه کرد: این طرح در پیشرفت 80 درصد به تکثیر مصنوعی مولدین و تولید مرحله لاروی شاه‌ میگوی آب شیرین دست یافته که در 13 تیر ماه با حضور ناظرین دستگاه‌های اجرایی از جمله: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، دانشگاه، جهاد دانشگاهی و سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، دستاوردهای این مرحله، مورد تائید ناظرین قرار گرفت.
نکویی فرد ابراز امیدواری کرد: در پایان این طرح، غذای تجاری اختصاصی فرموله شده و تعداد 5 هزار عدد شاه ‌میگوی مرحله جوان (3 گرمی) جهت پرورش در استخرهای خاکی تحویل مدیریت شیلات و آبزیان استان شود.
وی با بیان اینکه این طرح جزو اولویت‌های سازمان شیلات ایران و به‌ تبع آن سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت شیلات استان است گفت: بنا بر دستاوردهای اجرایی طرح مذکور، بستر و منبع اصلی (بچه مینیاتور) لازم برای پرورش نیمه ‌طبیعی و مولدسازی مهیا شده است. البته تأمین هزینه‌های ادامه طرح از مرحله جوان تا بازاری و مولدسازی مورد تأکید برای تکمیل زنجیره حلقه فناوری مذکور است؛ تا با ترویج این فعالیت در مقیاس چند صد هکتار در حاشیه رود ارس و سایر منابع آبی، اثرات اقتصادی و اجتماعی زیادی برای کشورمان داشته باشد.
به گزارش ایانا، شاه ‌میگوی آب شیرین (خرچنگ دراز آب شیرین) با نام علمی Astacus leptodactylus متعلق به بزرگ‌ترین رده سخت‌پوستان یعنی ده‌پایان است. این گونه در ترکیه، اوکراین، ترکمنستان، روسیه، ایران، قزاقستان، گرجستان، اسلواکی، بلغارستان، رومانی، مجارستان، لهستان، آلمان، فرانسه، جمهوری چک، لیتوانی، لتونی، فنلاند، دانمارک، هلند و انگلستان پراکنش دارد.
همچنین دریای خزر، دریای سیاه و مناطق پایین‌دست و میانی رودخان دانوب و نیز مناطق پایین‌دست رودخانه دن، دنیستر و ولگا و سرشاخه‌های آن دربرگیرنده این‌گونه هستند.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code