به گزارش روابطعمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به نقل از بنیاد ملی علم ایران (INSF)، پهنه بندی ذخایر میگو در مناطق شمالی خلیج فارس با حمایت این بنیاد انجام شد. شایان ذکر است این بنیاد، از طرحهای محققان پیرامون آبزیان حمایت میکند.
«پهنهبندی ذخایر میگو در مناطق شمالی خلیج فارس به وسیله یکپارچهسازی اطلاعات ماهوارهای (دمای سطحی آب و کلروفیل-a) و دادههای منطقهای در صید گاههای استان بوشهر» عنوان طرح پژوهشی مهناز ربانیها و خسرو آئین جمشید، اعضای هیات علمی و دانشیار مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور است که این طرح را با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده اند.
ربانیها درباره این طرح توضیح داد: همهساله برداشت از ذخایر میگو در صیدگاههای خلیج فارس توسط تعداد زیادی از شناورهای سنتی و صنعتی انجام میشود. یکی از موضوعات مطرح در ارتباط با خصوصیات زیستی میگوها، شناسایی زیستگاهها و میزان ذخایر آنهاست.
وی ادامه داد: با توجه به نقش کلیدی ذخایر میگو از نظر بوم شناختی در اکوسیستمهای دریایی بهویژه آبزیان کفزی و تأمین غذای بسیاری از گونههای تجاری کفزی، برداشت سالیانه از ذخایر این آبزیان و قرار داشتن میگو در شمار آبزیان کوتاه عمر، این موضوع اهمیت پیدا میکند که بررسی بهتری توسط محققان در ابعاد زیستی، بومشناسی و ذخایر میگو انجام شود.
این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: علاوه بر این، درجه حرارت آب یکی از اساسیترین پارامترهای اقیانوسشناسی محسوب میشود. تغییرات زمانی و مکانی دمای آب، نقش مهمی در زندگی آبزیان دارد. دما نهتنها بر رفتار آبزیان اثر میگذارد، بلکه بر گردش آب و جریانهای فراچاهنده نیز اثر میگذارد. از طرفی، میگو یکی از آبزیان کفزی است که بخش اعظم زندگی خود را در کف دریا و لایههای آب نزدیک به بستر دریا به سر میبرد و دمای عمق آب نقش مهمی در رشد و بقای میگو دارد.
وی تصریح کرد: دمای عمق و دمای سطحی آب، دو پارامتر مهم در رشد میگو است لذا در این پژوهش به منظور پهنهبندی ذخایر میگو از دادههای ماهوارهای دمای سطحی آب و کلروفیل، استفاده شد.
ربانیها ادامه داد: ارتقای سیستم مدیریت و برنامهریزی منابع شیلاتی در آبهای جنوب کشور و بهینهسازی مدیریت ذخایر میگو در خلیج فارس با استفاده از سامانه سنجش از راه دور از جمله اهدافی بود که در این تحقیق دنبال شد. همچنین ما در این طرح پژوهشی به دنبال بررسی الگوی مهاجرت و گسترش گلههای میگو در آبهای استان بوشهر با استفاده از اطلاعات ماهوارهای و تعمیم آن به آبهای شمالی خلیج فارس بودیم که خوشبختانه این اهداف محقق شد.
ربانیها در پایان خاطر نشان کرد: نمونهبرداری میدانی از میگو در این تحقیق، یک مشکل اساسی بود و هزینههای زیادی را برای انجام آن متحمل شدم با این حال، این تحقیق به نتیجه رسید و نتایج آن در ژورنالهای معتبر علمی به چاپ رسید.