به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به نقل از خبرگزاری ایرنا (رشت)، رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور گفت: این موسسه با راهکارهای علمی و عملیاتی به‌دنبال آن است ماهی آزاد دریای خزر را در پروژه پرورش ماهی در قفس جایگزین قزل‌آلا کند و نتایج تحقیقات هم نشان می‌دهد این ماهی استعداد پرورش را در محیط دریای خزر و داخل قفس داراست.
محمود بهمنی روز سه‌شنبه در نشست تخصصی پرورش ماهی آزاد در محیط‌های محصور با تاکید بر پرورش ماهی در قفس در پژوهشکده آبزی‌پروری آبهای داخلی کشور در بندرانزلی؛ یکی از برنامه‌های مهم شیلاتی کشور را با توجه به محدودیت منابع آبی امکان استفاده حداکثری و بهینه با رعایت الزامات محیط زیستی از آبهای دریایی و بویژه آب لب‌شور دریای خزر اعلام کرد.
وی افزود: طی ۲ دهه گذشته مطالعات پژوهشی در زمینه تکثیر پرورش ماهی آزاد دریای خزر در مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور در تنکابن آغاز شد و در سال‌های اخیر با مشارکت پژوهشکده آبزی‌پروری آبهای داخلی در بندرانزلی اقدامات خوبی در رابطه با معرفی این ماهی به مقیاس‌های کوچک‌تر از قفس در دریای خزر نیز صورت پذیرفت.
وی با اشاره به نتایج خوب حاصل شده در سال ۱۴۰۱در این زمینه گفت: با توجه به سیاست‌های سازمان شیلات و نقش کاربردی تحقیقات در این خصوص به دنبال آنیم که ماهی آزاد دریای خزر را بتوانیم با راهکارهای علمی وعملیاتی جایگزین ماهی قزل آلا کنیم.
بهمنی تصریح کرد: هم‌اینک ماهی قزل آلا در دریای خزر در قفس‌های دریایی پرورش می‌یابد اما به نظر می رسد با توجه به مطالعاتی که در زمینه ماهی آزاد صورت گرفته و نسل ششم این گونه در شرایط پرورشی تولید شده، اینک فرصتی مغتنم است تا با هم افزایی بین‌ مجموعه های دولتی، سازمان شیلات، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و همت بخش خصوصی (باتوجه به اینکه ظرفیت تولید سازه های قفس توسط بخش خصوصی در داخل کشور فراهم شده است) به این توفیق نائل شویم که نوید بخش اتفاقات خوبی در آینده‌ای نزدیک است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در زمینه میزان موفقیت پروژه پرورش ماهی در قفس هم گفت: پیش بینی‌ها در ارتباط با تولیدات در قفس شاید به دلایل مختلفی آنگونه که باید محقق نشد اما امروز با توجه به نقش تحقیقات و معرفی گونه های مناسب برای پرورش ماهی در قفس توصیه ما سرمایه گذاری حداکثری روی گونه های بومی است.
وی دستیابی به بیوتکنیک گونه‌های بومی را مستلزم انجام مطالعات خاص دانست و اضافه کرد: در ارتباط با ماهی آزاد این مطالعات انجام شده و امروز با مشارکت بخش خصوصی و حمایت شیلات ایران می‌توان ماهی آزاد را بعنوان گونه مناسب به دریای خزر معرفی کرد. پس از آن، گونه‌هایی مانند: ماهی‌های خاویاری و سوف که بیوتکنیک آن توسط پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی در بندرانزلی بدست آمده و عملیات تکمیلی آن باید انجام شود را در دستور کار قرار می دهیم.
رئیس پژوهشکده آبهای داخلی کشور نیز در این نشست با اشاره به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی بویژه سازمان شیلات ایران در مبحث اقتصاد دریا محور و ورود به صنعت آبزی پروری دریایی گفت: در این راستا پرورش ماهی در قفس از موضوعات بسیار مهم در این صنعت است که باید گونه‌های مناسب برای این امر معرفی کنیم.
محمد صیاد بورانی به مطالعات انجام شده و در دست اقدام این پژوهشکده بر روی پرورش ماهی آزاد که بصورت پایلوت در منطقه ازاد انزلی در قفس‌های دریایی انجام می‌شود، اشاره کرد و افزود : این پژوهشکده توانست ماهی آزاد نسل سوم را از ۲۰۰ گرم در محیط محصور به 1.5 کیلوگرم برساند و در فاز دوم کار مولد سازی را به خوبی انجام دهد.
وی تصریح کرد: پژوهشکده آبزی‌پروری آبهای داخلی کشور توانست از همان ماهی‌ها، تکثیر مصنوعی و نسل‌گیری را انجام دهد و در سال ۱۴۰۱ از ۳۵ مولد هزاران بچه ماهی خوب و مناسب تولید شد.
وی با بیان اینکه این فعالیت ادامه می یابد و پژوهشکده هم بر روی تراکم مختلف ماهی آزاد در قفس و بر اندازه‌های مختلف ماهی آزاد مانند ۲۰۰، ۳۰۰ و ۵۰۰ گرم کار می‌کند، افزود: بررسی نتایج نشان می دهد ماهی آزاد نسل سوم استعداد پرورش در محیط دریای خزر و داخل قفس را دارد.
صیاد بورانی اضافه کرد: این پژوهشکده برای پرورش ماهی سفید در قفس نیز برنامه ریزی کرده که مراحل ابتدایی آن در دست انجام است و پس از اتمام کار نتایج اعلام خواهد شد.
وی توضیح داد: برای پرورش کپورسازان در قفس هم برنامه‌ریزی‌ها انجام شده است، در بخش ماهیان خاویاری نیز شرکت‌های بخش خصوصی که پرورش ماهی در قفس را انجام می‌دهند روی پرورش این ماهی‌ها اقداماتی انجام داده که تا انتهای سال با دستیابی به جمع‌بندی مناسب بر روی گونه های مختلف، نتایج را به دستگاه‌های اجرایی مربوطه اعلام خواهیم کرد.
نشست تخصصی پرورش ماهی آزاد در محیط های محصور با تاکید بر پرورش ماهی در قفس به میزبانی پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور، مرکز ماهیان سردآبی کشور، مشارکت فعال بخش خصوصی، بهره برداران، تولید کنندگان، سازمان شیلات ایران و موسسه علوم تحقیقات شیلاتی کشور امروز در بندرانزلی برگزار شد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code