به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی_ گرگان، روز مزرعه با عنوان "بیماری مرگ زودرس و الزامات مدیریتی و زیرساختی در مزارع پرورش میگو" توسط مرکز و با همکاری اداره کل شیلات، اداره کل دامپزشکی و فرمانداری گمیشان در سالن جلسات فرمانداری گمیشان برگزار شد. دکتر دشتیان نسب، رئیس پژوهشکده میگوی کشور _ بوشهر، سخنرانی خود را تحت عنوان "بیماری باکتریایی نکروز حاد هپاتوپانکراس و الزام تغییرات ساختاری و مدیریتی" شروع کرد. وی در ارائه خود پس از ذکر مقدمه ای از پرورش آبزیان و تاریخچه این بیماری به علائم بالینی و عوامل ایجاد کننده آن (باکتری مسلح شده به یک نوع پلاسمید حاوی دو نوع ژن PirA/B که تولید سم می کند) و شرایطی محیطی که باعث بلوم بیماری میشود (دمای بالای 30-28 درجه سانتیگراد و شوری های بالاتر از ppt 30-25 و ...) و خصوصیات عامل بیماریزا صحبت کرد و در ادامه در مورد لزوم تغییرات مورد نظر ساختاری و مدیریتی گفت؛ از جمله کوچک شدن استخرها در حد 1000 تا 3000 مترمربع، خروجی مرکزی، تشدید هوادهی، استفاده از غذای باکیفیت، غذادهی اتوماتیک (تعداد دفعات بیشتر غذادهی با مقدار غذای کمتر در هر بار)، مدیریت غذادهی (اجتناب از غذادهی بیش از حد)، کوتاهتر کردن دوره پرورش با استفاده از نرسری، استفاده از پروبیوتیک ها و استفاد از آب با کیفیت (فیلتراسیون و تریتمنت کردن آب)، بهبود ژنتیکی رشد، هوادهی از کف را تشریح نمود. پس از آن تعدادی از کارشناسان مزارع پرورشی و پرورش دهندگان سؤالاتی در زمینه این بیماری و مسائل دیگر مثل اختلاف سایز بوجود آمده در استخرهای پرورش که جویای دلایل احتمالی آن بودند، جوابگو نبودن کانال های زهکش در زمان صید، جوابگو نبودن کارگاه های عمل آوری استان برای صید همزمان چند مزرعه مطرح کردند که دکتر دشتیان نسب و دکتر نصیری پاسخگوی سؤالات بودند (در مورد اختلاف سایز بوجود آمده احتمال داده شد علت آن بیماری انگلی EHP باشد که برانش ها را درگیر می کند و باعث کاهش رشد و اختلاف سایز می شود ولی باعث تلفات نمی شود، البته به لزوم نمونه برداری و آزمایش های تکمیلی تاکید شد) و همچنین آقای دکتر فکوری (مسئول بخش بهداشت آبزیان اداره کل دامپزشکی استان) و دکتر سقلی (معاونت آبزی پروری اداره کل شیلات استان گلستان) توضیحات تکمیلی را دادند و هشدار داده شد که هر چه زودتر و قبل از وقوع سرما صید شروع شود چون که کارگاه های عمل آوری محدودیت دارند و روزانه تا حد خاصی میگو می توانند تحویل بگیرند و با توجه به انتظار افزایش تولید نسبت به سال قبل بهتر است هر چه زودتر مزارعی که سایز مناسب دارند شروع به صید و عمل آوری نمایند.