به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در نشست علمی تخصصی تون ماهیان که به صورت وبیناری در مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور برگزار شد، گفت: ایران در صید تون ماهیان در غرب اقیانوس هند، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
محمود حافظیه، با اشاره به اینکه سهم ایران از صید تون ماهیان در غرب اقیانوس هند حدود 21 درصد برآورد می شود، افزود: این سهم از کل اقیانوس هند، 15 درصد تخمین زده می شود. به عبارتی ایران رتبه دوازدهم صید جهانی تون ماهیان و رتبه دوم این صید در کل اقیانوس هند را به ثبت رسانده است.
حافظیه، با بیان اینکه میزان صید تخلیه شده سطحزیان درشت در سال 1399 بیش از 316 هزار تن است، افزود: این در حالی است که میزان گفته شده در سال 1376 حدود 61 هزار تن برآورد شده است که شامل گالیت، سارم، منقار ماهیان، تون ماهیان و شبه تون ماهیان می شود. ضمن اینکه بیش از 247 هزار تن از سطحزیان صید شده به تون ماهیان اختصاص دارد.
وی، تعداد شناورهای ایران را یک هزار و 312 فروند دانست و عنوان کرد: تورهای گوشگیر بیشترین سهم را در صید تون ماهیان دارند. در حالی که کمتر از 5 درصد صید این گونه از ماهیان، با روش لانگ لاین انجام می گیرد. البته سهم شناورهای صنعتی در این میزان به دلیل کارایی کم این شناورها ناچیز است.
کاهش ذخایر تون ماهیان در دنیا، ارزش افزوده پایین، راهبردهای ضعیف مدیریت و حفاظت از ذخایر تون ماهیان، میزان بالای صید غیرقانونی، گزارش نشده و تنظیم نشده و نیز میزان بالای صید ضمنی کوسه ها، لاکپشت ها، مرغان دریایی و دیگر گونه ها، از مهمترین چالش های صید تون ماهیان در کشور به شمار می رود که معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در این نشست به آنها اشاره کرد.
حافظیه، در ارتباط با سیاست گذاری های مورد نیاز در بخش صید و مدیریت ذخایر، اظهار کرد: بیش از 95 درصد کل صید تون ماهیان توسط شناورهای کلاس لنج و قایق صورت می گیرد، از این رو ثبت دقیق داده های صید در مدیریت و برنامه ریزی صید از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین با توجه به الزام کمیسیون تون ماهیان اقیانوس هند در مورد تغییر روش صید از گوشگیر به لانگ لاین، ضروری است با ایجاد زیرساخت های لازم، این مهم در دستور کار سازمان شیلات ایران قرار بگیرد.
وی ادامه داد: توانمند سازی و بالابردن امکانات رفاهی و درمانی نیروهای انسانی بر روی شناورهای صیادی سنتی و مکانیزه کردن صید لانگ لاین تون ماهیان در شناورهای صیادی با تجهیز سیستم های نگهداری مناسب ماهی در دریا از جمله راهکارهای مناسب در راستای ایجاد ارزش افزوده برای صید و نیز تشویق جامعه صیادی به منظور به کار گیری روش صید لانگ لاین به شمار می رود.
گفتنی است این خبر، هم اکنون در خبرگزاری مهر، منتشر شده است.