به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر_ ساری، سخنرانی علمی با عنوان " ارزيابی خواص آنتی باکتریال و آنتی اکسیدانی پپتيدهای زيست فعال استخراج شده از پوست ماهی قزل آلای رنگين كمان (Oncorhynchus mykiss) " توسط خانم دکتر یعقوب زاده به صورت وبینار برگزار شد.
چکیده سخنرانی به شرح زیر است:
پپتیدهای زیست فعال به آن دسته از پروتئین هایی اطلاق می شود که در ساختار مولکولی خود دارای 2 تا 20 اسیدآمینه بوده و به واسطه داشتن فعالیت های بیولوژیکی مفید و همچنین تاثیرات مثبت بر سلامت انسان، حائز اهمیت می باشند. تحقیق حاضر با هدف استخراج و خالص سازی پپتیدهای زیست فعال از پوست قزل آلای رنگین کمان به منظور ارزيابی خواص آنتی باکتریال و آنتی اکسیدانی پپتيدهای استخراج شده در شرایط آزمایشگاهی بوده است. پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان با استفاده از آنزیم های آلکالاز و فلاورزایم، هیدرولیز شده و از طريق اولترافیلتراسیون غشایی پروتئین های هیدرولیز شده کمتر از 3 کیلو دالتون جداسازی شده و خواص آنتی باکتریال و آنتی اکسیدانی آن بررسی گردید. خاصیت آنتی باکتریال به روش های انتشار دیسک، انتشارچاهک و روش رقیق سازی انجام شد و فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده با استفاده از آزمون های قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیا کنندگی یون آهن (III) در سه غلظت 200، 500 وppm 800 محاسبه شد. نتایج نشان داد پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم های آلکالاز و فلاورزایم قادر به مهار رشد (حداقل غلظت مهارکنندگی MIC) باکتری های سودوموناس آئروجینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس نبودند ولی قدرت مهار رادیکال DPPH پروتئین هیدرولیز شده با آلکالاز به طور معنی داری بیشتر از پروتئین هیدرولیز شده با فلاورزایم بود (0/05>p). اما پروتئین هیدرولیز شده با فلاورزایم قدرت احیا کنندگی بالاتری نسبت به پروتئین هیدرولیز شده با آلکالاز داشت (0/05>p). پروتئین های هیدرولیز شده کمتر از 3 کیلو دالتون پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان قادر به مهار رشد باکتری ها نبودند ولی می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در مواد غذایی استفاده شود.