دوشنبه پانزدهم دی 1399 

یادداشت علمی دکتر محمدرضا زاهدی در ارتباط با "پارامترهای موثر بر رشد و توليد ماهی سی باس آسيايی (LATES CALCARIFER)در قفس های مستقر در آبهای جزيره قشم

با افزایش جمعیت جهان نیاز به تولید غذادر حال افزایش است ،همچنین تمایل بشر به استفاده از آبزیان با توجه به روشن شدن خصوصیات سلامت آنها بیش از پیش گسترش یافته که این افزایش از مصرف سرانه آبزیان در جهان کاملا مشهود است.
اخبار مهم سایت | بازدید: 988 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان_ بندرعباس، در یادداشت علمی دکتر محمدرضا زاهدی در ارتباط با "پارامترهای موثر بر رشد و توليد ماهی سی باس آسيايی" آمده است: امروزه با توجه به آمارهای جهانی، توسعه آبزی پروری بیش از صید و صیادی به دلیل محدود بودن منابع طبیعی در جهان مطرح است. در خصوص آبزی پروری نیز کمبود منابع آب شیرین همواره مطرح بوده است. از اینرو بشر برای تامین پروتئین مورد نیاز و مطلوب خود به دریاها رو آورده است. یکی از مهمترین این فعالیت ها، پرورش ماهیان در قفس است. مبحث پرورش ماهی در قفس در ایران تقریبا جدید بوده و هم اکنون در شمال و جنوب کشور این فعالیت در حال انجام است. بررسی ها بر روی قفس های مستقر در جزیره قشم نشان داد که مهمترین پارامتر موثر بر رشد و تولید ماهی باس دریایی آسیایی ( Lates calcarifer ) به عنوان مهمترین گونه پرورشی در جنوب کشور، عامل دما بوده است. به طوریکه مدت زمان کافی برای رشد بهینه این گونه در آبهای استان هرمزگان در دسترس نبوده و میزان رشد این گونه از میانگین رشد و تولید در سایر مناطق جهان تقریبا کمتر است. بهترین دمای رشد این ماهی تقریبا در 27 - 30 درجه سانتیگراد بوده است و مقایسه نمودارهای رشد و دمایی این گونه نیز در استان هرمزگان، کاهش رشد و بازماندگی را در فصول گرم و سرد سال نشان می دهد. به نظر می رسد ذخیره سازی ماهیان با اندازه های درشت تر می تواند بر میزان رشد و بازماندگی بیشتر این گونه در قفس های پرورشی بسیار تاثیر گذار باشد. بررسی های صورت گرفته نشان داد که علاوه بر دما که مهمترین عامل در کنترل رشد تولید این ماهی در قفس است، کاهش سطح اکسیژن مناسب در زمان شکوفایی های جلبکی در منطقه، زیاد بودن شوری آب خلیج فارس و دریای عمان در سطحی بیش از شوری مناسب رشد این گونه، عدم امکان تردد پرسنل و تغذیه ماهیان در زمان طوفان در مجموعه های فاقد کشتی های غذادهی، حضور موجودات مزاحم و کاهش کارایی تبادل آب در قفس ها از دیگر عوامل تاثیر گذار می باشند. همچنین می توان به محدود بودن دسترسی به بچه ماهیان مورد نیاز در زمان مناسب و به میزان دلخواه جهت ذخیره سازی در قفس به عنوان یک عامل کلیدی اشاره نمود. در دسترس نبودن و محدودیت در تعداد مراکز تیمار تور، فعالیت های غواصی حرفه ای، خدمات حمل ونقل قفس ها، فرآوری و تهیه غذا در منطقه و عدم امکان برنامه ریزی جهت بازار هدف مشخص از چالش های مهم در روند توسعه این صنعت در جنوب کشور محسوب می گردد،  که با توجه به نوپا بودن صنعت می بایست موانع جهت هموار تر شدن تولید و ایجاد امنیت غذایی در کشور برطرف گردد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code