به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، دکتر محمود بهمنی، در جلسه با سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح که مورخ 27 مرداد 1399 در سالن جلسات موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور برگزار شد، ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص قدمت 100 ساله موسسه و توانمندی های موسسه تحقیقات علوم شیلاتی با 11 پژوهشکده و مراکز تابعه، گفت: ناوگان شناور تحقیقاتی گیلان تنها شناور اقیانوس پیما در دریای خزر است که مربوط به موسسه می باشد. این ناوگان توانسته در چندین دهه، فعالیت های مطالعاتی و تعیین زی توده ذخایر در دریای خزر را به انجام برساند.
وی، با اشاره به اینکه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با بیش از 130 عضو هیات علمی، فعالیت های تحقیقاتی گوناگونی را در سطح ملی و بین المللی به انجام می رساند، افزود: سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با تخصص حاکمیتی در حفاظت از منبع و منافع کشور عزیزمان و منابع آبی و دریایی بسیار حائز اهمیت است. 
دکتر بهمنی، معتقد است: ظرفیت های بی نظیری از آبزیان در منابع آبی کشور وجود دارد و هر نوع فناوری و یافته تحقیقاتی در حوزه شیلات قطعا باید به تایید علمی موسسه رسیده و بدون شک از برونداد فعالیت های مشترک، اختراعات، نوآوری ها و مسائلی از این دست پدید خواهد آمد که این خود آینده نگری را تسهیل می کند.
در ادامه امیر دکتر فخری، رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح به معرفی سازمان و همکاران مجموعه پرداخت و عنوان کرد: سازمان جغرافیایی ارتش از سال 1299 شروع به فعالیت نموده و فرآیند پر فراز و نشیبی را در این مدت طی کرده و به یک سازمان راهبردی در کشور تبدیل شده است.
وی، افزود: این سازمان شامل 7 گروه عملیاتی و چندین مرکز تحقیقاتی در حوزه های مختلف است که امید می رود از امکانات موسسه در دریای خزر و همچنین خلیج فارس و دریای عمان در این راستا استفاده شود.
این مقام مسئول، با تاکید بر تبادل داده ها در راستای پژوهش های مشترک، عنوان کرد: از فعالیت های این سازمان می توان به  پایگاه اطلاعات جغرافیایی با قابلیت تحلیل و سرویس های گوناگونی که به کاربران ارائه می شود، اشاره کرد. همچنین با توجه به اینکه تمامی اطلاعات مناطق جغرافیایی کشور، تصاویر هوایی، نقشه ها و... در سازمان موجود است امید می رود که با همکاری دو مجموعه بتوان اقداماتی هرچند کاربردی تر به ثمر رساند. 
دکتر فریدون عوفی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در ادامه گزارش مختصری از روند تفاهم نامه و فعالیت های انجام شده، مطرح کرد. وی گفت: از بهمن ماه سال گذشته بازدیدی از سازمان انجام و اقدامات اولیه صورت پذیرفت. در کمتر از یک ماه تفاهم نامه نهایی و به امضاء رسید و مقررشد موضوعات و محور هایی که اولویت سازمان و موسسه است در کارگروهی که تعیین می گردد بحث شود و هر سه ماه یک بار به رویت روسای سازمان و موسسه برسد. 
دکتر عوفی در ادامه افزود: در سه ماه اول سال، جلساتی تشکیل و اولویت های اصلی مشخص شد که اجرای پروژه های مشترک و در اختیار داشتن شناور برای عملیات مستقل، از نمونه آنهاست. در این میان دو مورد مطرح که منجر به گزارش عملی مشترک شد؛ یکی پدیده گل فشان دریایی در سواحل مکران و دیگری پایش دریاچه سبلان بود.
در ادامه دکتر حافظیه، معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، به مواردی از قبیل داده های حاصل از پایش یا remote sensing  برای ذخایر ارزشمند کشور از قبیل تون ماهیان و دستیابی به گله این ماهیان  با توجه به اهمیت آنها اشاره کرد.
به گفته وی، در حوزه آبزی پروری و همچنین فرآوری آبزیان و... اطلاعات سازمان می تواند کمک شایانی به موسسه نماید.
دکتر حسین زاده صحافی در ادامه به اشتغال بیش از 130 تا 140 هزار نفر در عرصه ساحلی به شغل صیادی اشاره کرد که سازمان جغرافیایی در سامانه های صیادی، اسکله های صیادی، توزیع و پراکنش آنها می تواند موسسه را یاری کند. 
دکتر شریف روحانی، قائم مقام موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، به مسایلی که موسسه طی چندین سال با آن روبرو بود، اشاره کرد. وی، معتقد است: در بحث پرورش میگو طی سال های گذشته با بحران بیماری ویروسی مواجه شدیم که در منطقه بحرانی (آبادان) چوئیبده به یکباره بیماری ویروسی با توجه به حساسیت جغرافیایی منطقه، آسیب های زیادی را وارد کرد که با اقدام جهادی موسسه، ویروس کنترل شد. 
دکتر شریف روحانی اضافه کرد: اتفاق دیگر بروز کشند قرمز در خلیج فارس و دریای عمان در سال 1387 بود که از طریق پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، منبع را گونه فیتوپلانکتونی کوکلودینیوم معرفی کردند. در نهایت موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با عملیات رس پاشی توانست به مهار این بلوم جلبکی بپردازد.
وی موضوع بندر شهید بهشتی چابهار که سال ها پروسه تکمیلش متوقف مانده بود را عنوان و ادامه داد: این بندر دارای بستر مرجانی بود و از بتن ریزی آن ممانعت به عمل می آمد. بنابراین راهکار موسسه، جابجایی مرجان ها بود. در همین راستا محققان توانستند 18800 کلونی مرجانی را از قطر 25 سانتی متر تا 2 متر در مدت کوتاهی جابجا کنند  که حدود 3 ماه به طول انجامید و این موضوعات، از پروژه های بسیار موفقیت آمیز در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به شمار می رود. 
در ادامه دکتر تقوی، مشاور رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، گفت: بخش مهمی از کارهای موسسه، حاکمیتی است و با توجه به  اکوسیستم های محدود باید برداشت از این اکوسیستم ها حفظ شود. می با اشاره به اینکه سواحل نیاز به پهنه بندی دارند تا بر اساس معیارهایی که داریم مناطق حساس شیلاتی را تعیین کنیم و بر اساس آنها دستورالعمل هایی صادر و محدودیت هایی برای صیادی ایجاد کنیم گفت لازم است مناطق حساس و نوزادگاهی در قالب نقشه های دقیق مشخص شوند که این  تفاهم نامه فتح بابی است که از این ظرفیت ها استفاده کنیم. 
در پایان امیر دکتر فخری، تشکیل جلسه ای در سازمان جهت مباحث بیشتر و همکاری های گسترده تر را پیشنهاد داد. همچنین دکتر بهمنی نیز بازدید از مراکز تابعه موسسه در شمال و جنوب کشور را از موارد همکاری های بیشتر موسسه و سازمان، مطرح کرد. 
در این جلسه معاونین و مدیران سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و دکتر قائدنیا معاون برنامه ریزی و پشتیبانی و دکتر دوستدار مدیر روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور نیز حضور داشتند.  
گفتنی است، دکتر عوفی به عنوان نماینده موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور انتخاب شد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code