چهارشنبه بیست و دوم مرداد 1399 

تشکیل کمیته راهبری تحقیق و تولید واکسن های آبزیان

معاون پژوهش و فناری سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ، تشکیل کمیته راهبری تحقیق و تولید واکسن های آبزیان را بر عهده موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور قرار داد .
اخبار مهم سایت | بازدید: 1397 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، به منظور هم اندیشی و بررسی ظرفیت های علمی و اجرایی کشور در تحقیق و توسعه تولید واکسن آبزیان کشور، نشستی در تاریخ ۲۱ امرداد سال ۱۳۹۹ در سالن جلسات موسسه واکسن و سرم سازی رازی کرج و با حضور مسئولین، متخصصان موضوعی از سازمان‌های شیلات ایران؛ دامپزشکی کشور؛ تحقیقات، آموزش، ترویج کشاورزی و موسسات پژوهشی ؛ جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران و ستاد زیست فناوری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری برگزار گردید.
در این جلسه، رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با اشاره به اینکه شیلات به عنوان یک صنعت بسیار مهم و آینده دار کشور است، گفت: توجه جدی به حوزه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اصلاح قوانین به ویژه، جهت انجام واکسیناسیون در تولید آبزیان ضروری خواهد بود.
وی در این خصوص، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با سه پژوهشکده و دو مرکز ملی (از ۱۱ مرکز تابعه) را در امر تحقیق و توسعه دانش فنی تولید واکسن آبزیان، آزمایشات فارمی و تست های چالشی موظف دانست.
در ادامه، دکترخون میرزایی، رئیس سازمان شیلات ایران، ضمن ارائه اطلاعات ارزشمند از روند آبزی پروری کشور، افزود: طی سنوات آتی، پیشی گرفتن تولیدات آبزی پروری از صید و صیادی، یکی از رویکرد های استراتژیک سازمان در جهت حفاظت از ذخایر طبیعی آبزیان خواهد بود. بنابراین توجه به امر تولید واکسن از ضروریات است.
همچنین دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، از رویکرد جدید این سازمان در اثرگذاری نتایج تحقیقات در بخش اجرا و بهره برداران اشاره و از تدوین بسته های صفر تا صد تحقیق، توسعه، بازار تا مصرف دانش فنی محصولات حاصل از عملکرد تحقیقات خبر داد.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تشکیل کمیته راهبری تحقیق و تولید واکسن های آبزیان را بر عهده موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور گذاشت و موسسه نیز سریعا در این خصوص اقدام نمود. 
وی در این حکم ، بهره گیری از تمام ظرفیت های علمی سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی بویژه موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در تعامل با سازمان شیلات ایران و دانشگاهها و بخش خصوصی را تاکید نمود 
دکتر اسحاقی، رییس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی کرج نیز با ارایه مطالب ارزشمند در خصوص اصول واکسیناسیون، اقتصادی بودن تولید را به عنوان یک رکن اصلی مطرح و گزارشی از تجربیات کشورهای صاحب نام تولید و مصرف واکسن در صنعت آبزی پروری جهان ارایه کرد.
وی از آمادگی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی کرج برای تولید واکسن های بومی آبزیان خبر داد و از همکاری سازمان ها و نهادهای علمی کشور تقدیر و تشکر کرد.
سپس مدیرکل بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، گفت: با توجه به تجربیات تلخ گذشته در حوزه واردات واکسن آبزیان، برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان تهیه شده که نوعی بازنگری و احیا در این زمینه محسوب می شود.
امراله قاجاری  با اشاره به اینکه بحث واکسن آبزیان، در مقایسه با دام و طیور بحث جدیدتری در دنیا و کشور محسوب می شود، افزود: بر همین اساس بیماری و کنترل و مدیریت بیماری آبزیان نیز در چنین جایگاهی قرار دارند و همین امر سبب می شود تا عقب ماندگی که نسبت به حوزه دام و طیور شاهد هستیم، موضوع عجیبی نباشد.
دکتر قاجاری با تاکید بر لزوم بازنگری و احیاحوزه واکسن آبزیان افزود: پیش نویس برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان در کشور آماده شده که سعی کردیم در آن واقعیت کشور را ببینیم و اجرا کنیم چراکه تجربیات تلخی در این زمینه در گذشته به سبب واردات واکسن داشتیم.
وی ادامه داد: باید منطقی، علمی و بر اساس یافته‌های علمی ورود پیدا کنیم، خاطرنشان کرد: در این راستا برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان می تواند سندی برای انجام حرکت های نوین در کشور باشد.
مدیرکل بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی کشور واکسن را به عنوان ابزار برای مدیریت و پیشگیری از بیماری دانست و کاربرد صحیح و ایمن واکسن را موضوعی بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: این موضوع باید در کنار مدیریت بهینه پرورش ماهی به کار گرفته شود.
دکتر نبی اله خون میرزایی در حاشیه کمیته راهبری تحقیق و توسعه واکسن های آبزیان که با حضور مسئولان مربوطه در موسسه رازی برگزار شد، با بیان اینکه اعتبار، جایگاه و پیشتازی موسسه رازی در حوزه تحقیقات واکسن و سرم سازی در سطح جهانی و خاورمیانه بسیار برجسته و منحصربفرد است، اظهار کرد: در زمینه واکسن آبزیان مطابق برنامه های تولیدی حرکت نکردیم که می بایست سیاست گذاری خوبی برای آن از گذشته انجام می شد و پس از آن وظایف لازم برای هر بخشی از جمله موسسه رازی تعریف می شد.
وی با بیان اینکه هرچند دیر اما امروز در حال پرداختن و برجسته سازی این نیاز هستیم، افزود: با توجه به سرمایه انسانی، تجربیات و امکانات زیرساختی موسسه رازی، تبادل انتظارات با این موسسه در حال انجام است.
رئیس سازمان شیلات کشور خاطرنشان کرد: این همکاری از سال گذشته با نیاز واکسنی که برای پرورش ماهی در قفس در دریا به عنوان برنامه شاخص سازمان شیلات داشتیم، انجام شده بود.
وی ادامه داد: هرچند به توانمندی همکاران موسسه رازی اطمینان داشتم اما گمان نمیکردم که ساخت واکسن در آن زمان کوتاه به نتیجه برسد که رسید و این اطمینان خاطردر تامین نیاز واکسن برای سایر حوزه ها نیز وجود دارد.
دکتر خون میرزایی بیان کرد: باید در کارگروه های تخصصی، پس از تبیین وضعیت موجود، بررسی لازم در خصوص بیماری ها، میزان خسارت، اقدامات بهداشتی و امنیت زیستی مد نظر قرار گیرد تا مشخص شود واکسن می تواند در این حوزه چه سهمی ایفا کند.
وی بار اصلی و گام اولیه این مهم را برعهده موسسه رازی دانست و اضافه کرد: بر این اساس می توانیم با تولید دانش فنی در این زمینه مابقی بخش ها و شرکت های دانش بنیان و سرمایه گذاران بخش خصوصی را راه اندازی و ترغیب کنیم تا منفعت بهره برداران را در پی داشته باشد و با انتفاع همه دست اندر کاران برای دستیابی به اهداف، منفعت ملی را پایدار کنیم.
در ادامه دکتر خوش خلق سیما رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر عرفان منش رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، دکتر قاجاری مدیرکل دفتر آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، خانم دکتر کلاهدوز از ستاد توسعه فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری و دکتر سپهداری رئیس بخش بهداشت و بیماری های آبزیان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، نظرات خود را در ارتباط با مسائل، چالش ها و پتانسیل های موجود در راستای تولید واکسن را عنوان کردند.
ضرورت حمایت از تولید واکسن های بومی آبزیان کشور، ضرورت هم افزایی همه ذیربطان، حوزه های اجرایی، پژوهشی و بهره برداران، ضرورت ابلاغ دستورالعمل های اجباری استفاده از واکسن با توجه به شرایط داخلی توسط سازمان دامپزشکی کشور، اصلاح فرآیندهای مدیریتی و زیرساخت های بهداشتی مراکز آبزی پروری توسط سازمان شیلات ایران، راه اندازی برنامه خط تولید و دانش فنی واکسن های بومی آبزیان، منطبق با اولویت های سازمان دامپزشکی توسط محققان موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، ارائه اطلاعات همه‌گیر شناسی بیماری ها، آزمون های فارمی تحقیقات استفاده از واکسن ها و برنامه های آموزشی و ترویجی توسط محققان علوم شیلاتی و پیشنهاد تشکیل کمیته ملی راهبری تحقیق و تولید واکسن آبزیان در وزارتخانه، از مهمترین مواردی بود که در پایان جلسه به توافق طرفین رسید.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code