شنبه 26 مهر 1393

بررسی باقیمانده داروها ‏، سموم و آلاینده های زیست محیطی در میگوهای پرورشی ایران در استانهای هرمزگان ، بوشهر ، تهران ، سیستان و بلوچستان

مطالعه و بررسی باقیمانده داروها سموم و آلاینده های محیط زیست در میگوی پرورشی ایران به منظور :
وضعیت اجرا شده | طرحها و پروژه های سالهای 1398 و قبل | بازدید: 3717 مرتبه | 0 نظر

وزارت‌ جهاد کشاورزی‌

سازمان تحقیقات و آموزش­کشاورزی

مؤسسه تحقیقات شیلات ایران

استانهای سیستان و بلوچستان ـ بوشهر ـ تهران ـ هرمزگان

شماره ثبت

83/1216

چکیده

مطالعه و بررسی باقیمانده داروها سموم و آلاینده های محیط زیست در میگوی پرورشی ایران به منظور :

1 ـ شناسایی وضعیت باقیمانده داروها سموم و آلاینده های محیط زیست در میگوهای پرورشی از نظر نوع میزان چگونگی باقیمانده گی و مقایسه آن با استانداردهای بین المللی MRL

2 ـ شناسایی نقاط بحرانی تضمین کیفیت و بهداشت میگوی پرورش یافته مطابق با استانداردهای بین المللی HACCP

3 ـ ایجاد اطمینان در مصرف کنندگان داخلی و خارجی سلامت مواد غذایی ( میگو ) .

4 ـ چگونگی دستیابی به حد مجاز ( MRL ) مصرف داروها سموم دفع آفات و سموم قارچی در مواد غذایی .

5 ـ چگونگی اجرای صحیح مقررات در پرورش ( تولید ) میگوی پرورشی به منظور تضمین کیفیت و بهداشت و میگوی پرورشی به مورد اجرا گذارده شد.

روشهای اجرا :

بر اساس ضوابط و دستورالعمل شماره 23 -96 EEC اتحادیه اروپا در فصل پرورش میگو سالهای
2003 ـ 2001 ـ 2000 از 10 درصد مزارع فعال در استان های بوشهر ، هرمزگان ، و سیستان وبلوچستان نمونه برداری گردید روش نمونه برداری با استفاده از سیستم لوپ بسته (
closed loop system ) بوده و بعد از مشخص نمودن مزارع هدف به میزان 1 نمونه 500 گرمی به ازای هر 100 تن میگوی پرورشی نمونه گیری بعمل آمد .

کلیه نمونه های زنده و جمع آوری شده به سرعت منجمد شده و با بسته بندی مخصوص به آزمایشگاه های رفرانس اتحادیه اروپا ( آفساوفوژ در فرانسه ) برای کنترل باقیمانده های فلزات سنگین آتی بیوتیک ها و آلاینده های محیط زیست سموم دفع آفات طی سالهای 2001 ـ 2000 ارسال گردید ( به دلیل نبودن آزمایشگاههای استاندارد و مورد تایید مراجع بین المللی در ایران ) و نتایج مربوطه طی سال 2002 اخذ گردید و در خصوص مطالعه و بررسی سموم قارچی ( آفلاتوکسین ها و اوکراتوکسین a ) طی سال 2003 آزمایشگاههای مورد تأیید استاندارد ( مرجعان خاتم ) نمونه های مربوط با شرایط ذکر شده در فوق تهیه و مورد آزمایش قرار گرفت . در گروه A ترکیباتی از قبیل استیل بنز ( دی اتیل استیل بنزول ) ، استروییدها ، مواد ضدباکتریایی ( کلرامفنیکل ) و نیتروفوران ها وجود دارد که از نظر میزان باقیمانده در بدن میگو باید در حد صفر باشند که با استفاده از آزمون غربالگری ، روش کروماتو گرافی مایع یا با استفاده از اسپکتو فتو متری عمومی ( LC-MS ) پالایش گردید.

در گروه B مواد ضد باکتریایی از قبیل اریترومایسین سولفانامیدها ، تتراسیکلین ها ، کینولون ها ، سموم ارگانو کلره ، فلزات سنگین ( سرب و جیوه ) ، مایکوتوکسین ها ( شامل آفلاتوکسین ها و اوکراتوکسین A) و رنگها ( مالاشیت سبز ) با استفاده از آزمون غربالگری ، روشهای گاز کروماتوگرافی ، طیف سنجی جذب اتمی ( AAS ) ، TLC و HPLC پالایش گردید.

نتایج :

باتجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده مشخص گردید :‌

1 ـ به رغم آنکه تقریباً نتیجه آزمایش همه نمونه ها منفی یا به عبارتی کمتر از حد مجاز بوده اما نتیجه آزمایشهای سال های 2000 و 2001 نشان دهنده افزایش مصرف انواع آنتی بیوتیکها در مزارع پرورشی بوده که در صورت فقدان کنترل و نظارت می تواند در سال های آتی مسئله ساز باشد.

2 ـ در خصوص فلزات سنگین بخصوص سرب در یک مورد اختلاف معنا دار دیده شد که در واقع نشان از آلودگی دارد و مبین تهدید آلاینده های زیست محیطی در خلیج فارس برای آبزیان پرورشی می باشد.

3 ـ در بررسی سموم قارچی به رغم آنکه تمامی موارد کمتر از حد مجاز بوده و در واقع منفی می باشد اولاً در خصوص یک نمونه ( شماره 28 ) آلودگی به اوکراتوکسین a را نشان می دهد که دلالت بر آلودگی مواد غذایی مورد مصرف در میگوی آنها به سموم قارچی و ضرورت کنترل باقیمانده میگوی پرورشی از نظر سموم قارچی احساس میگردد ،که فوق العاده خطرناک است.

4 ـ لزوم تعیین میزان مجاز مصرف داروهای غیرمجاز ( گروه A ) و اجرای روشهای بهینه تولید و مدیریت با بکارگیری استانداردهای کنترل نقاط بحرانی خطر و آنالیزریسک ضروریست .

شماره مصوب : 47 ـ 0710236000 ـ 82

نام و نام خانوادگی نگارنده/ نگارنده گان : عباسعلی مطلبی مغانجوقی

نام و نام خانوادگی مجری مسئول ( اختصاص به پروژه ها و طرحهای ملی و مشترک دارد ) : -

نام و نام خانوادگی مجری / مجریان : عباسعلی مطلبی مغانجوقی

نام و نام خانوادگی همکاران : ودود رضویلر ـ فریبرز شجاعی ـ عبدالمحمد حسنی طباطبایی ـ حسن یزدان پناه

نام و نام خانوادگی مشاور (ان ) : ـ

محل اجرا : استانهای هرمزگان ‏، بوشهر ، سیستان وبلوچستان و تهران

تاریخ شروع : 1381

مدت اجرا : دو سال

ناشر : مرکز چاپ و نشر مؤسسه تحقیقات شیلات ایران

شمارگان ( تیتراژ ) : 30 نسخه

تاریخ‌ انتشار : سال 1384

حق چاپ برای مؤلف محفوظ است . نقل مطالب ، تصاویر ، جداول ، منحنی ها و نمودارها با ذکر مأخذ بلامانع است .

گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج