تهیه هرباریم جلبک از جلبکهای منطقه ساحلی دریای خزر
مجری : زهره رمضانپور
شماره ثبت
574/86
وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران – انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاریچکیده
هرباریم جلبک از تاریخ 1/6/72 در ایستگاه تحقیقاتی ساحل غازیان ـ مرکز تحقیقات شیلاتی استان گیلان افتتاح و شروع بکارنموده تاکنون نمونه برداریهای متعددی از بخشهای مختلف تالاب انزلی و قسمتهایی از سواحل جنوبی دریای خزر انجام گرفت. این نمونهها در دو بخش زنده و غیر زنده در آزمایشگاه نگهداری میشوند. در این 163 نمونه بصورت زنده، در 24 گونه بصورت سوشهای مایع و جامد وجود دارندکه عبارتند از:
Nodularia sp1, Nodularia sp2, Spirulina sp. Oscillatoria sp., Anabaena sp1, Anabaena sp2, Dactylococcopsis raphidiodes, Lyngbia sp., Ankistrodesmus falacatus, Ankistrodesmus sp., Scenedesmus abundans, S. acuminatus, S. obliquus S.quadricada, Chlorella vulgaris, Thalassionema nitzschioides, Cyclotella sp., Rhizosolenia calcar avis, Navicula sp., Bacillaria sp., Chaetoceros sp., Sceletonema sp., Nitzschia sp., Trachelomonas sp. گونهSpirulinas sp. Scenedesmus abundans. S. acuminatus, S. obliquus, S.quadricada Chlorella vulgaris, Ankistrodesmus falacatus خالص سازی شدند. در بخش غیر زنده نمونهها بصورت خشک و یا در فیکساتیوهای مناسب نگهداری میگردند، بیش از 200 نمونه بدین صورت در آزمایشگاه وجود دارد که 100 گونه از آنها تاکنون شناسایی شده است.
هدف از تاسیس هر باریم:
جلبکها از موجودات میکروسکوپی هستند که از دهه 1940 مطالعات بر روی آنها در کشورهای مختلف شروع شده است و هم اکنون نیز در ابعاد وسیعتری ادامه دارد.
این موجودات به دلیل دارا بودن مواد قندی غنی برای مصارف مختلف تغذیهای و نیز تهیه سوخت بیوگاز مورد استفاده قرار میگیرند.
در سالهای اخیر تحقیقات وسیعی در مورد کاربرد جلبکهای میکروسکوپی انجام گرفته و دامنههای کاربرد آن مشخصتر شده است. جلبکها در تهیه مواد شیمیایی خالص محیطهای کشت سلولی، مواد قندی، بتا کاروتنها و انواع دیگر رنگدانهها استفاده شده و همچنین برای بهبود وضعیت خاک وتصفیه فاضلابها بکار برده میشوند.
جلبکها درتغذیه و زیست ماهیان نقش ارزندهای ایفا مینمایند. مطالعات انجام شده نشان میدهد که کپور ماهیان بطور موفقیت آمیزی با استفاده از جلبکها رشد مینمایند و از نظر ارزش غذایی و ضریب تبدیل غذا به گوشت، جلبکها نسبت به بادام زمینی و غذای حاصل از تولیدات طبیعی استخر برتری دارند.
مطالعات انجام شده بر روی کپور معمولی و علفخوار نشان داد که جلبک سندسموس وغذای تهیه شده از آن باعث افزایش رشد در این ماهیان شده و برای ماهیان کپور علفخوار جوان غذای بسیار مفید و مطلوبی می باشد.
همچنین محاسبه شده است که در جیره غذایی ماهیان میتوان حدود 60% از جلبک استفاده کرد و کاربرد این مقدار جلبک محصولی معادل شرایط کاملا کنترل شده بدست میدهد. جلبکها برای صدفها و نرم تنان نیز غذای مناسبی هستند.