بررسی اثرات بیهوشی عصاره و اسانس گل میخک در برخی گونههای آبزیان پرورشی
مجری : مهدی سلطانی
شماره ثبت
565/85
وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران ـ پژوهشکده اکولوژی دریای خزر چکیده
اثرات بیهوشی اسانس و عصارههای آبی و آبی- الکلی گل میخک (Eugenia caryophyllata)در ماهی قزلآلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss) ، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، بچه تاسماهی ایرانی Acipenser persicus و میگوی ببری سبز (P. semisulcatus) در تحت برخی شرایط کیفی آب شامل درجه حرارت و pH و شوری مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان دادکه هیچ یک از عصارهها واجد اثرات بیهوشکنندگی (تا غلظت ppm2000) نبوده در حالی که اسانس در غلظتهای ppm50 و بالاتر از اثرات بیهوشکنندگی مناسبی برخوردار بوده است. مناسبترین غلظت بیهوش کنندگی اسانس در قزل آلا با توجه به زمانهای ایجاد بیهوشی و بازگشت از آن برابر ppm250 و در درجه حرارت 5 درجه سانتیگراد و pH برابر با 7 در این ماهی بوده است. در مورد کپور معمولی بهترین عملکرد اسانس گل میخک در غلظت ppm 100، و در دمای °C25 و pHهای 7 و 8 و نیز دمای °C30 و 9=pH آب مشاهده گردیددر مورد بچه تاسماهی ایرانی نتایج نشان داد که غلظت بهینه برای بیهوشی و بازگشت ppm 75 و برای آرام کردن بچه ماهیها ppm 12 میباشد.
بعلاوه اسانس گل میخک در غلظت بالاتر از ppm 50 قادر به ایجاد بیهوشی در میگوی ببری سبز بوده اما بسته به شرایط کیفی آب شامل درجه حرارت ، شوری می یابد از غلظت های متفاوتی برای ایجاد بیهوشی استفاده نمود.
واژ ه های کلیدی : ماهی قزل آلا، ماهی کپور ، تاس ماهی ایرانی ، میگوی ببری سبز ، اسانس ، عصاره ، گل میخک