اهمیت ، ضرورت ، اهداف و روش تحقیق :
ایجاد زیستگاه مصنوعی در دریا جهت بهبود وتوسعه و بهره برداری بیشتر از آنها است . بخصوص در مورد ماهیان کفزی و بهره برداری پایدار و در افزایش تولید موثر میباشند.
درسواحل و جزایر ایران به دلیل استفاده بی رویه از اکوسیستمهای آبی و عواملی دیگر ناشی از فعالیتهای طبیعی و انسانی، آسیبهای فراوانی وارد شده و سبب مرگ و میر و معرض خطر افتادن آبزیان شده . یکی از راههایی موثر توسعه زیستگاههای مصنوعی به منظور حفظ، احیاء و بهبود محیط زیست دریایی است.
در سال 1388 اقذام به استقرار سازه های زیستگاه مصنوعی در شرق جزیره کیش با هدف پایش و مطالعه اثر این سازه ها در تجمع و افزایش تولید در جمعیت آبزیان اعم از ماهیها و ماکرو بنتوزها شد.
دراین بررسی جمعیت ماهیها به همراه بعضی فاکتورهای موثر از جمله دما، شوری، pH ، شفافیت و عمق در آنها و همچنین از زیستگاههای طبیعی به عنوان شاهد استفاده شد.
داده های بدست آمده با بهره گیری از برنامه های SPSS و Exel مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و برای مقایسه با شاهد از آزمون T-test استفاده .
نتایج : زیستگاههای مصنوعی اثر افزایشی بر جمعیت ماهیها و بنتوزها در اکوسیستم داشته و میتوان از این تکنیک به عنوان ابزاری در توسعه زیستگاهها و افزایش تولید آبزیان و بویژه ماهیان کفزی در دریا بهره برداری نمود.
دستورالعمل فنی و توصیه ترویجی :
تکنیکهای ایجاد زیستگاههای مصنوعی دریایی اعم از طراحی، ساخت و استقرار در دریا و بررسیها و مطالعات آنها در ایران موجود است و پرداختن به این موضوع علاوه بر حفظ و ارتقا محیط زیست دریا میتواند در ایجاد اشتغال و درآمد و توسعه کشور موثر باشد.
ویژگی مناطق کاربرد توصیه ترویجی :
مناطق قابل توسعه بیشتر مناطق ساحلی خلیج فارس دریای عمان و دریای خزر و جزائر موجود در دریاها میباشد که این تکنیک علاوه بر توسعه مناطق ساحلی میتواند در پدافند غیر عامل بسیار کاربرد داشته باشد و از سویی در مناطق ساحلی دور دست میتواند در تحکیم امنیت مرزی کاربرد داشته باشد.