چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی اثر افزودن کنجاله پنبه دانه همراه با مخمر Saccharomyces cerevisiae سویه PTCC5052 –به شکل غنیشده با آهن یا غنی نشده- بر شاخصهای رشد، تجمع آهن و گوسیپول در بدن، شاخصهای آنتیاکسیدانی، خصوصیات خونشناسی و بیوشیمیایی خون، فلور میکروبی و وضعیت هیستوپاتولوژیک کبد و روده در قزلآلای رنگینکمان جوان بود. ماهیها با وزن حدود 31 گرم در 16 تانک در قالب چهار تیمار و چهار تکرار توزیع شدند. یک جیره شاهد بدون کنجاله پنبه دانه، یک جیره حاوی 15 درصد کنجاله پنبه دانه و دو جیره حاوی 15 درصد کنجاله پنبه دانه به همراه 108 × 1 cfu/g مخمر یا مخمر غنی شده با آهن به مدت 8 هفته در اختیار ماهیها قرار گرفتند. نتایج نشان داد احتلاف معنیداری در شاخصهای رشد، شاخصهای بیوشیمیایی پلاسما و آنتیاکسیدانی کبد و وضعیت هیستوپاتولوژیک کبد و روده بین تیمارها وجود نداشت. قیمت تمام شده خوراک به ازای تولید ماهی در تیمارهای حاوی کنجاله پنبه دانه نسبت به تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش یافت و پایینترین قیمت مربوط به تیمار بدون مخمر بود. هماتوکریت و هموگلوبین خون در تیمار کنجاله پنبه دانه پایینتر از تیمار شاهد بود. میزان آهن کبد در تیمار حاوی مخمر غنی شده به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود. میزان گوسیپول کبد در تیمارهای حاوی کنجاله پنبه دانه به طور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد بود. افزودن مخمر به جیره غذایی باعث افزایش مقدار اسکوربات و ظرفیت آنتیاکسیدانی پلاسما شد. اختلاف معنیداری در فراوانی میکروبی بین تیمار شاهد و کنجاله پنبه دانه مشاهده نشد ولی افزودن مخمر یا مخمر غنی شده به جیره باعث افزایش تراکم جنس Saccharomyces، کاهش تراکم جنس Aeromonas و Vibrio و کاهش تراکم گونه Yersinia ruckeri در روده ماهی شد. نتایج این تحقیق نشان میدهند که افزودن 15 درصد کنجاله پنبه دانه به جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان میتواند توجیه اقتصادی تولید ماهی را افزایش دهد و افزودن مخمر به این جیره باعث بهبود شاخصهای آنتیاکسیدانی، خونشناسی و فلور میکروبی روده ماهی میشود.