چکیده
این تحقیق با هدف تولید زیتوده ریزجلبک سبزآبی نمکدوست Cyanothece sp. غنی از پلیساکارید و امکان سنجی استفاده از آن در جیره غذایی میگو وانامی، Litopenaeus vannamei صورت گرفت. در مرحله کشت، تاثیر سه نوع محیط کشت استاندارد (F/2، BBM و BG11) و سه دوره پرورش (10، 15 و 20 روز) بر تولید پلیساکارید در ریزجلبک Cyanothece sp. آزمون شد. در مرحله بعد، تأثیر دمای استخراج 40 تا 80 درجه سانتیگراد و مدت زمان استخراج (60، 120، 180 دقیقه) بر بازده استخراج پلیساکارید مورد بررسی قرار گرفت. سپس ساختار شیمیایی پلیساکارید استخراج شده آنالیز شد. در مرحله پایانی، تاثیر مقادیر مختف پلیساکارید استحصال شده (100، 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم) بر رشد و بافت هپاتوپانکراس میگو L. vannamei مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که بالاترین سنتز پلیساکارید در محیط کشت F/2 و طول دوره پرورش 20 روزه قابل دستیابی است. بالاترین راندمان استخراج پلیساکارید در دمای 80 درجه سانتیگراد و به مدت زمان 180 دقیقه بهدست آمد. نتایج آنالیز پلیساکاریدهای ریزجلبک مورد آزمایش نشان داد که وزن مولکولی پلیساکارید استحصالی 103 کیلو دالتون بوده و از واحدهای مونومری رامنوز، فوکوز، گزایلوز، مانوز، گلوکز، گالاکتو، اسید گلوکورونیک و اسید گالاکترونیک به ترتیب با نسبتهای 7/1، 8/0، 0/1، 2/3، 1/6، 5/4، 5 و 6% تشکیل شده است. تیمارهای 200 تا 300 میلیگرم در جیره غذایی میگو تاثیر معنی داری (p < 0.05) بر افزایش رشد و کاهش انباشت لیپید در سلولهای هپاتوپانکراس میگو وانامی داشته است. بر اساس نتایج این تحقیق، 200 میلی گرم پلیساکارید ریزجلبک Cyanothece sp. به عنوان مکمل در هر کیلوگرم جیره غذایی میگو L. vannamei پیشنهاد میگردد.