چکیده
تهدیدهای نوظهور جهانی، مانند تهاجمات بیولوژیکی، تغییرات آب و هوایی، تشدید استفاده از زمین و کاهش آب، آینده پایدار دریاچه ها و مخازن را به خطر می اندازد. برای مقابله با این تهدیدات، نگاهی چند بعدی به حفاظت و بهره برداری از دریاچه ها و مخازن است. رویکرد کل نگر نه تنها باید شامل توسعه اقتصاد و جامعه باشد، بلکه باید اثرات منفی این رشد بر محیط زیست را نیز در نظر بگیرد، از این رو، تعادل بین سه بعد را می توان برای رسیدن به آینده ای پایدار حفظ کرد. محدودیت آب هاي شیرین در جهان از سویی و افزایش روزافزون نیازمندي هاي غذایی جوامع انسانی ، از سوي دیگر سبب گردید تا میزان توجه بشر براي تامین پروتئین مورد نیاز به منابع آبی دریاها و اقیانوس ها دو چندان گردد. در این عرصه فعالیت هاي آبزي پروري دریایی همواره در راستاي اعمال سیاست ها ي امنیت غذایی، مورد تاکید دول مختلف جهان بوده است. در کشور ایران پیش بینی تولید و پرورش 500هزار تن انواع ماهیان ماکول اقتصادي از طریق فعالیت آبزي پروري با فن آوري پرورش ماهی در قفس و ایجاد ۱۲ هزار هکتار سایت پشتیبانی به سمت تولید در قفس در برنامه هفتم توسعه به عنوان ظرفیت جدیدي در راستاي نیل به سیاست هاي ایجاد امنیت غذایی جهت آحاد جامعه از اهمیت ویژ هاي برخوردار است. در این راستا برنامه ریزی برای تولید 120هزارتن در آب های داخلی در سیاست گذاری های سازمان شیلات ایران هدفمند شده است. همچنین پیش بینی و تمهیدات لازم براي تولید آبزیان در این روش تولید به عنوان اقدام و دستاورد مدبرانه وزارت جهاد کشاورزي در راستاي ایجاد اشتغال و دستیابی به توسعه پایدار در این حوزه قابل تعمق است. تحقق عینی فعالیت هاي پرورش ماهی در قفس و نیل به اهداف کمی برنامه توسعه نیازمند، ایجاد زیر ساخت ها و رعایت الزامات اکولوژیک در این حوزه اقتصادي است. نوشتار حاضر با هدف تبیین زوایاي فنی ضوابط و معیارهاي ﺿﻮاﺑﻂ و ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎي ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮورش ﻣﺎﻫﯽ در درﯾﺎﭼﻪ ﻫﺎي ﻏﯿﺮﻗﺎﺑﻞ ﺷﺮب ﮐﺸﻮر ، در قالب فعالیت هاي مشترك سازمان برنامه و بودجه و موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور تدوین گردیده است تا از این رهگذر امکان نشر و ترویج این فعالیت در سطح جامعه به ویژهدستگاه های اجرایی تصمیم گیرنده و ناظر و همچنین متقاضیان سرمایه گذاري در این امر فراهم گردد. در تدوین این نوشتار از ظرفیت ها ي تخصصی اعم از تجارب پرورش ماهی در قفس در داخل و خارج از کشور ، و از نظر ات کارشناسان سازمان خوارو بار جهانی (FAO) و دستگاه های نظارتی از قبیل سازمان دامپزشکی کشور ، محیط زیست و سازمان جهانی بهداشت (WHO)استفاده شده است. عرصه فعالیت هاي پرورش ماهی در قفس در تناسب با انواع گونه هاي آبزیان اقتصادي و زیست بوم هاي متنوع کشور از زوایاي فنی متفاوتی برخوردار است. این ضابطه با نگاهی علمی به مقوله ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎي ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮورش ﻣﺎﻫﯽ در درﯾﺎﭼﻪ ﻫﺎي ﻏﯿﺮﻗﺎﺑﻞ ﺷﺮب با هدف تبیین مجموعه ضوابط بهداشتی پرورش ماهی در منابع آبی رشته تحریر در آمده است.