چکیده
کاهش میزان استفاده از پودر ماهی در خوراک میگو به معنی صرفه جویی قابل توجه در میزان پودر ماهی در سطح جهانی و کاهش هزینه های تولید می¬باشد. یکی از منابع پروتئینی جهت جایگزینی پودر ماهی در جیره غذایی میگو استفاده از پودر حشرات می¬باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر جایگزینی پودر ماهی با پودر میلورم (Tenebrio molitor) بر شاخص¬های رشد و بیوشمیایی میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) انجام شد. در این بررسی از میگوهای با دامنه وزنی (7 تا 8 گرم) در مخازن فایبرگلاس 300 لیتری (با حجم آبگیری مفید 200 لیتر) با تراکم 20 عدد میگو در هر تانک و در یک دوره 60 روزه انجام شد. تيمارهای غذايي شامل تيمار شاهد (فاقد پودر کرم میلورم)، سطح 15%، سطح 30%، سطح 60% و سطح 100% جايگزيني پودر ماهي با پودر کرم میلورم بررسي شد. تعداد دفعات غذادهی 4 بار در روز (6 صبح، 12 ظهر، 18 عصر و 24 شب) انجام شد. نتايج نشان داد كه اختلاف معني¬داري در افزايش وزن (BWG)، بازده غذایی (FE)، ضريب تبديل غذايي (FCR) و شاخص هپاتوپانکراس (HPI) در بين تيمارها وجود داشت (P < 0.05). میزان کلسترول، تری گلیسیرید و گلوکز با افزایش جایگزینی پودر ماهی با پودر میلورم روند کاهشی داشته و در سطوح بالای جایگزینی اختلاف معناداری را با تیمار شاهد نشان دادند (P<0.05). نتایج حاصل از آنالیز داده¬ها بیانگر این بود که جایگزینی پودر ماهی با پودر میلورم مورد استفاده در این پروژه تاثیر معنی داری بر فعالیت سوپراکسیداز دیسموتاز (SOD)، فنول اکسیداز (PO)، لیزوزیم (LZM) اسید فسفاتاز (ACP)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و تعداد هموسیت کل (THC) همولنف در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد داشت (P<0.05). میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، کاتالاز (CAT) و سدیم پراکسیداز (SOD) با افزایش میزان جایگزینی پودر ماهی با پودر میلورم روند افزایشی را نشان دادند و اختلاف معناداری بین تیمار شاهد با تیمارهای با سطوح بالاتر جایگزینی مشاهده شد (P<0.05). براساس نتایج بدست آمده جایگزینی پودر ماهی با 30 درصد میلورم نه تنها فاقد اثرات مخرب نمی باشد، بلکه باعث بهبود شاخص¬های رشد نیز می¬گردد.