سه شنبه 12 دی 1402

عنوان گزارش علمی : بررسی آخرین یافته¬های علمی و عملی تکثیر پرورش، ارزیابی و بازسازی ذخایر و بیماری¬های شاه میگوی آب شیرین (Freshwater crayfish)

نویسندگان: علی نکوئی فرد، تورج ولی نسب ، سید رضا سیدمرتضایی ، معصوم فصیح، زهره مخیر ، عباس طالب زاده، علیرضا ولی پور، احمد ایمانی، فریدون محبی ، کاظم عبدی، علی محسن پور آذری، رامین مناف فر، مسعود صیدگر، صابر شیری، بیژن مصطفی زاده، اسد عباسپور انبی، ژاله علیزاده اوصالو ، سیاوش گنجی گلمانخانه (مرکز تحقیقات آرتمیای کشور)
وضعیت اجرا شده | گزارشهای علمی سالهای 1398 و قبل | بازدید: 245 مرتبه | 0 نظر
چکیده
امروزه افزایش جمعیت و نیاز به منابع غذایی جهت ارتزاق و کسب درآمد سبب بهره برداری مفرط از منابع طبیعی شده بطوری که آبزیان با ارزش در دنیا رو به کاهش نهاده است. چنین وضعیتی توجه به آبزی پروری در شرایط مصنوعی و نیمه مصنوعی را افزایش داده است. آمار تولید آبزیان در دنیا نشان می دهد که در سال های اخیر میزان تولید از طریق آبزی پروری افزایش یافته است. در ایران نیز اگرچه به جهت بهره برداری از تکنولوژی و افزایش تلاش صیادی بر میزان تولید از طریق صید در سالیان اخیر افزوده شده ولی میزان و سرعت تولید از طریق آبزی پروری افزایش بیشتری را نشان می دهد. معرفی گونه های آبزیان اقتصادی در مزارع پرورشی کشور یکی از مهمترین اهداف موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور بوده که علاوه بر بهره وری شایسته از منابع آبی و افزایش تولید می تواند امکان انتخاب برای مصرف کنندگان را ارتقاء بخشد. در این راستا اولویت با گونه های بومی در کشور بوده و تولید کنندگان آبزیان نیز به دنبال پرورش آبزیانی هستند که ضمن دارا بودن ارزش غذایی بالا از بازار مناسب و ارزش اقتصادی بالایی نیز برخوردار هستند. شاه‌ ميگوی آب شیرین   Freshwater Crayfish به جهت داشتن پتانسیل های بالقوه فراوان یکی از بهترین گونه ها برای نیل به این هدف می باشد.شاه‌ ميگوی آب شیرین با چالش هایی ازجمله کاهش جمعیت بر اثر وقوع‌ بيماري هاي‌ همه‌ گيردر منابع‌ آبي‌،برداشت‌ بي‌ رويه‌ از ذخايرطبیعی، محدودیت جمعیت و پراکنش مواجه است . در حال حاضردر ایران بهره برداری اقتصادی و انبوه شاه میگوی آب شیرین فقط از دریاچه سد ارس امکان پذیر است. از این رو مطالعات مبتنی بر امکان سنجی پرورش متراکم و مطالعات تغذیه ای این گونه در سیستم پرورش متراکم ضروری می باشد. طی سالیان اخیر میزان صید شاه میگو  به دلیل صید غیر مجاز،  تخریب زیستگاه با تردد و پره کشی غیر متعارف و آلودگی های زیست محیطی با روند نزولی روبرو شده است. برای حفظ این ذخایر ارزشمند، مواردی از جمله ارائه راهکارهای عملی برای کاهش صید غیر مجاز و بازسازی زیستگاه ، ارائه نرماتیو جهت رهاسازی در منابع آبی و بازسازی ذخایر ، تعیین الگوی پراکنش با تاکید بر مناطق صیدگاهی ، مهار وکنترل بیماری های شاه میگوی آب شیرین ضرورت می یابد . نشست حاضر در راستای دستیابی کاربردی برای رفع و بررسی این ضرورت ها برگزار گردید و امید است مطالب آن برای دست اندرکاران بخش اجرا، پژوهشگران، اساتید و دانشجویان مفید واقع شود.
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج