چکیده
این دستنامه با مطالبی پیرامون تعاریفی از مفهوم شوری و روش های اندازه گیری آن آغاز می شود. در باب ارتباط بین شوری معمولی و کاربردی، آبزی پروری، روابط بین استرس و رفاه ماهی نیز به شکل خلاصه مطالبی در نظر گرفته شده است. پس از آن تمرکز بیشتر بر آبزیپروری در آب شیرین و دلایل و کاربردهای مختلف نمک معمولی برای پرورش دهندگان آبزیان، حمل و نقل ماهی به شکل زنده و ممانعت از تلفات ناشی از آن، کنترل قارچ و باکتری های خارجی، جلوگیری یا تیمار عفونت هایی تخم ماهیان، کنترل انگل های خارجی و نقش نمک در جلوگیری از مسمومیت با نیتریت، بیماری محیطی آبششی، بهبود بقای ماهی در قفس و استفاده از نمک در بهبود وضعیت و عملکرد رشد ماهیها مطالبی بیان میشود. بیشتر پرورش دهندگان ماهی از کاربردهای احتمالی نمک برای کاهش تلفات ماهی بی اطلاع هستند. در واقع، اغلب نمک دچار سوء استفاده شده یا اینکه خیلی دیر و اغلب در دوزهای بسیار کم و بی اثر و برای مدت زمان بسیار کوتاهی استفاده میشود. کاربرد روزمره و پیشگیرانه از نمک معمولی میتواند از بروز بسیاری از مسائل در طول دوره پرورش تجاری و هنگام نگهداشتن ماهیان آب شیرین با تراکم بالا جلوگیری کند. پرورشدهندگان ماهی میدانند که استرس و عفونت ناشی از دستکاری بیش از حد یا بدرفتاری با ماهیان طی برداشت، انتقال، رقم بندی، آمادهسازی برای حمل و نقل ماهی زنده، القاء تخمریزی و بسیاری از کارهای معمولی طی فعالیتهای مختلف میتواند ضررهای قابل ملاحظه ای ناشی از تلفات ماهیان ایجاد کند. این تلفات را میتوان با بهبود روشهای نگهداری و پیشگیری با استفاده از نمک معمولی به حداقل رساند. در این دستنامه تلاش شده است تا اطلاعات علمی و کاربردی در زمینه استفاده کاربردی و پیشگیرانه نمک در مزارع پرورش ماهی از سوی بهرهبرداران ارائه گردد.