وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقیقات و آموزشکشاورزی
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران ـ پژوهشکده میگوی کشور
12 ـ 0710337000 - 79
محمد جواد شعبانی
با همکاری :
عبدالحسین تنگستانی ـ حسین شادکامی ـمحمد معمار زاده - رجب خدادادی
1380 ـ 1379
بررسی کارایی و نصب دریچه
بر روی بدنه گرگور
استان بوشهر
پژوهشکده میگوی کشور
بخش مدیریت ذخایر
شماره ثبت
820/84
چکیده
در سالهای اخیر بدلیل ممنوعیت صید با ترال کف در استان بوشهر ، رویکرد صیادان این استان به روشهای دیگر صید بخصوص گرگور معطوف گردید . این مسئله سبب افزایش تعداد گرگورهای کاربردی بوسیله لنجهای سنتی شد که به تبع آن این وسیله صید فشار صیادی زیادی را بر آبزیان کفزی وارد کرده است . از اینرو ، مرکز تحقیقات میگوی کشور و شیلات استان بوشهر طی چند سال گذشته اجرای پروژه ای را بمنظور بهینه سازی دریچه گرگور و استاندارد نمودن صید این ابزار در دستور کار خود قرار داد .
در فاز اول پروژه که در سالهای 80-79 انجام شد ، مطالعه بر دو دریچه پیشنهادی ( شکل 1 ) در دستور کار قرار گرفت که بدلیل بسته شدن دریچه ها توسط بارناکل و کارایی نداشتن آنها ، این پروژه متوقف شد. متعاقب آن در فاز دیگر که در سالهای 82-81 انجام گرفت ، با بررسی 4 نوع گرگور ( نوع و شکل گرگورها و دریچه ها ی مستقر شده روی گرگورها در بخش ابزار آمده است) این پروژه تداوم یافت . در این مرحله ، 22 گشت دریایی انجام گرفت که طی این مدت در مجموع ، 3765 قطعه و 1355 کیلو گرم از 18 گونه ماهی صید شد . بر همین اساس ، بیشترین مقدار صید را کوپر با 9/44 درصد بخود اختصاص داده است . نتایج حاصل از بررسی کارایی هر یک از دریچه ها نشان می دهد که :
الف – عملکرد گرگور هایی که دریچه فرار پیشنهادی روی آن نصب است ( D ) و گرگور هایی که اندازه شبکه بدنه ( قسمت گنبدی شکل ) آنها از گرگورهای سنتی بزرگتر است (B ) ، نسبت به دو گرگور دیگر دارای تفاوت معنی دار بوده ( 1/0 P < ) و میانگین فاکتورهای اندازه گیری شده
( طول ، وزن ، ارتفاع و ضخامت ) این دو گرگور دارای وضعیت بهتری از نظر خروج آبزیان نابالغ را نشان می دهد .
ب – در میان دو گرگور B و D نیز گرگور B ( بعلت بزرگتر بودن کلیه شبکه های بدنه نسبت به گرگور D ) دارای کارایی بهتری از نظر خروج آبزیان نابالغ می باشد . خاطر نشان می شود با توجه به حساسیت و اهمیت زیاد این موضوع ، برای حصول به نتیجه ای کامل و دستیابی به دریچه ای که بمنظور کاربرد صیادان استان قابل ترویج باشد ، لازم است طی پروژه ای مستقل با تغییراتی که در قطر سیم گرگور ایجاد می شود ، این نوع گرگور مجددا مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد .
کلمات کلیدی : صید ، ترال کف . صید گرگور
وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران ـ پژوهشکده میگوی کشور
عنوان پروژه / طرح : بررسی کارایی و نصب دریچه بر روی بدنه گرگور
شماره مصوب : 12 ـ 0710337000 ـ 79
نام و نام خانوادگی نگارنده/ نگارنده گان : محمد جواد شعبانی
نام و نام خانوادگی مجری مسئول ( اختصاص به پروژه ها و طرحهای ملی و مشترک دارد ) : -
نام و نام خانوادگی مجری / مجریان : محمد جواد شعبانی
نام و نام خانوادگی همکاران : عبدالحسین تنگستانی ـ حسین شادکامی ـمحمد معمار زاده - رجب خدادادی
نام و نام خانوادگی مشاور (ان ) : عبدالمهدی ایران
محل اجرا : بوشهر
تاریخ شروع : 1379
مدت اجرا : یک سال
ناشر : مؤسسه تحقیقات شیلات ایران
شمارگان ( تیتراژ ) : 30 نسخه
تاریخ انتشار : سال 1384