چکیده
بهمنظور ارزیابی اثرات کمی و کیفی مزارع پرورش ماهی شاخه گرگر بر کیفیت آب رودخانه کارون، نمونهبرداری ماهیانه بهمدت یک سال از بهمن 1393 در 7 ایستگاه صورت گرفت. طبق نتایج شاخص کیفی آب ( WQI)، ایستگاه 4 (مدخل پساب) دارای کیفیت متوسط و سایر ایستگاهها دارای کیفیت نسبتا خوب بودند. مقادیر BOD5 ایستگاه 3 و 4 که در محل کارگاه های پرورش ماهی واقع هستند، درحد نامطلوب و سایر ایستگاهها در حد پاک و نسبتا پاک میباشد. میزان فسفر (بهعنوان عامل محدودکننده تولید اولیه) خیلی کمتر از آستانه یوتروفی (2 تا 4 میلیگرم در لیتر) بوده و شرایط یوتروفی بهدلیل ورود مواد مغذی از کارگاههای پرورشی، در هیچیک از ایستگاهها مشاهده نشدهاست. بر اساس نتایج معادله خودپالایی استریتر- فلپس، کسر اکسیژنی ناشی از مصرف اکسیژن در فعالیتهای اکسیژنگیر، خطری برای اکوسیستم رودخانه ایجاد نمیکند و همواره مقدار اکسیژن باقیمانده، بالاتر از حداقل استاندارد میباشد. ایستگاه 6 در شاخه شطیط که بدون فعالیت آبزیپروری است، نتایج کیفی مشابه با سایر ایستگاهها را نشان داده است. طبق نتایج، پساب آبزی پروری، کیفیت آب رودخانه را تحت تاثیر قرار میدهد، اما مقدار آن به عنوان تنها منبع اثرگذار، کمتر از آن است که اثر معنیداری را روی اکوسیستم رودخانه ایجاد نماید.