چکیده
هدف از اجرای این پروژه تحقیقاتی بررسی امکان تولید کپسول از پودر سه گونه خیار دریائی Scabra, Holothuria loeucospilata, Stihcopus hermani ,Holothuria و آنالیز برخی ترکیبات غذائی مانند پروئتین، چربی، رطوبت، خاکستر بوده است. برای دستیابی به این هدف هریک از سه گونه خیار دریایئ از عمق 5 متری اطراف جزیره قشم از طریق عملیات غواصی جمع آوری و با استفاده از پودر یخ به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونه های تهیه شده آزمایشگاه بیوتکنولوژی پژوهشکده خلیج فارس و دریای عمان منتقل شدند. خیارهای دریایی پس از ثبت خصوصیات بیومتری، با آب مقطر شستشو داده شد وپس از خروج محتویات شکمی، برای مرحله اول به مدت 15-10 دقیقه درون آب مقطر با دمای 80-60 درجه سانتیگراد حرارت داده شد تا پخته شده و شکل لاستیکی به خود گرفتند سپس به مدت 3 روز در انکوباتورمدل INB500 با دمای 40 درجه سانتیگراد خشک گردیدند . پس از آن نمونه ها برای بار دوم در آب مقطر در حال جوشیدن به مدت 15-10 دقیقه قرار داده شدند و سپس از آب جوش خارج و در انکوباتور با دمای 45 درجه سانتیگراد به مدت 7 روز خشک گردیدند. خیارهای خشک شده بوسیله آسیاب به صورت پودر شد و پودر خشک در کپسول های 500 میلی گرمی پرشد. بازده تولید پودر، مقدار ترکیبات تقریبی و ترکیب اسید های امینه پودر خیارهای دریائی اندازه گیری شد. نتایج نشان دادکه باز تولید پودر در سه گونه از 9- تا 5/10 درصد متغیر بوده است همچنین هر دو گونه S. herrmani و گونه H. leucospilota پروتئین بالا (بیشتر از 30%) برخوردار هستند. از نظر اسیدهای آمینه اسپارتیک اسید در هردو گونه بیشترین مقدار بود این مقدار در گونه S. herrmani 5/28 و در گونه H. leucospilota 91/36 درصد بدست آمد. کمترین مقدار اسید امینه نیز در گونه S. herrmani لیزین با 25/6% و در گونه H. leucospilota آرژنین با 43/13% میباشد.