چکیده
این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آلودگی باکتریائی رود خانه گرگر و نقش پساب مزارع پرورش ماهی بر بار میکروبی رودخانه انجام شد. به این منظور از 9 ایستگاه ( 1 ایستگاه قبل از دوشاخه شدن رودخانه و در محل بند میزان و 4 ایستگاه در طول رودخانه گرگر و پساب مزارع پرورشی و 1 ایستگاه از شاخه شطیط کارون اصلی و نهایتا 1 ایستگاه بعد از تلاقی شاخه شطیط و گرگر و دز ، در کارون بزرگ و 2 ایستگاه از مزارع پرورشی) نمونه برداری به صورت ماهانه به مدت یکسال از بهمن 1393 صورت گرفت. جهت نمونه برداری از استاندارد 4208 (نمونهبرداری برای آزمون های میکروبیولوژی) استفاده گردید. سپس آزمونهای میکروبی شامل شمارش تعداد کل باکتری، تعداد کل کلیفرم و تعداد کلیفرم مدفوعی انجام گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که از نظر تعداد کل باکتری، ایستگاه 2 که بعد از محل تخلیه فاضلاب شهر شوشتر میباشد، بیشترین میزان را داشت و به طور کلی، تمامی ایستگاهها از نظر استاندارد، بالاتر از حد مجاز هستند. نتایج تعداد کلیفرم و کلیفرم مدفوعی در ایستگاههای مورد مطالعه نیز مشخص کرد که تمامی ایستگاهها از نظر این دو پارامتر از حد مجاز تخلیه پساب و کاربریهای مختلف بالاتر بوده که این نتیجه مبین این موضوع است که منابع آلوده کننده رودخانه از نظر تعداد کل باکتری متعدد است و محدود به پساب مزارع پرورش ماهی نمیشود و میتوان اینگونه نتیجه گیری کرد که با توجه به اینکه فلور باکتریایی آب تحت تأثیر فعالیتهای انسانی و کشاورزی قرار میگیرد، ولی پساب مزارع به تنهایی به عنوان منبع آلودگی باکتریایی برای رودخانه مطرح نمیباشند.