چکیده
در سال های اخیر، جامعه کشاورزی و امروزه مصرف کنندگان علاقه روزافزونی به غذاهای عملکردی نشان داده اند. تولید غذاهای عملکردی از طریق افزایش ارزش تغذیه ای، داشتن فواید بیشتر برای مصرف کننده و بهبود طعم و مزه رو به رشد می باشند و در صنایع تولید غذای انسان، دام، طیور و آبزیان شاهد رشد روزافزون این گونه منابع غذایی می¬باشیم. لذا در ادامه پروژه "جداسازی وشناسایی مولکولی باکتری های موجود در دستگاه گوارش و محیط زیست میگوی سفید غربي" به منظور توسعه توليد و كاربرد پروبيوتيك منتخب و بومي باسیلوس سوبتیلیس سویه آی اس 02 (Bacillus subtilis IS02)، در اين طرح مطالعاتي اثر جیره غذایی حاوی پروبیوتیک بومی به عنوان غذای فراسودمند بر روی شاخص هاي رشد، آنزيم هاي گوارشي و شاخص هاي سلامت و ايمني ميگوها ارزيابي و بررسي شد. همچنین در استخرهای خاکی پرورش میگو، اثر پروبیوتیک بومی به دو روش تجویز جیره ای و آب بر روی شاخص های رشد، بازماندگی و ضریب تبدیل غذایی مورد پژوهش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که غذای فراسودمند حاوی پروبیوتیک باسیلوس سوبتیلیس سویه آی اس 02 صرف نظر از دوز و روش تهیه خوراک منجر به بهبود شاخصهای رشد، بقا و فعالیت آنزیمهای گوارشی و شاخص های سیستم ایمنی در میگوی سفید غربی میشوند و دوزهای 107 و 108 CFU¬Kg-1 بیشترین اثر را دارند.