چکیده
سموم جلبکی به دلیل نقش آن در مسمومیت انسان و تأثیرات اجتماعی-اقتصادی توجه جهانی را به خود جلب نموده است. این سموم پس از شکوفایی جلبکی مضر تولید می گردند و در بدن صدف های فیلترکننده که از جلبک ها تغذیه می کنند، تجمع می یابد. پس از مصرف این صدف ها توسط انسان و وارد شدن سم به بدن، علائمی از قبیل فلجی، اسهال و دیگر مسمومیت بروز می نماید. مسمومیت فلجی (PSP) و فراموشی (ASP) دو نوع از عمده ترین مسمومیت های غذایی شدید و اغلب کشنده ناشی از مصرف صدف آلوده می باشد. در مطالعه حاضر سموم مسبب مسمومیت در بافت عضله صدف های صید شده از بخش شمالی خلیج فارس (بندرعباس، بندرلنگه و بوشهر، جزیره هرمز و لارک) و دریای عمان (چابهار و جاسک) در فصول بهار ، پاییز و زمستان 1392مورد آنالیز قرار گرفت. آماده سازی نمونه ها و استخراج بر اساس روش AOAC و آنالیز با استفاده از ELISA انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان سموم PSP و ASP در گونه Chlamys vosenbergii جمع آوری شده از چابهار گزارش شد که به ترتیب برابر 3.949 و 0.727 میکروگرم /کیلوگرم گوشت صدف بود. میزان تجمع این سموم به میزان قابل توجهی پایین تر از استانداردهای مجاز تعیین شده می باشد در این مطالعه همچنین روش جداسازی و آنالیز سموم PSP با استفاده از دستگاه كروماتوگرافي مايع با كارايي بالا بهینه سازی شد.نتایج بدست آمده نشان داد که بازیافت روش 70 درصد و حد تشخیص و نیز حد اندازه گیری روش بکار گرفته شده به ترتیب برابر0.39 و 1.29 میکروگرم /کیلوگرم بود.