چکیده
با توجه به وجود انواع مختلف و خواص زیستی خیارهای دریایی، در این تحقیق؛ خواص ضدباکتری و توانایی تولید صابون از پودر، عصاره متانولی و ساپونینی خیار دریایی گونه هولوتوریا لوکوسپیلاتا استحصال شده از جزیره لاوان مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه های خیار دریایی پس از آماده سازی خشک و سپس پودر شدند. عصاره گیری با استفاده از حلال های متانول به منظور دست یابی به عصاره تام و اتانول 70 درصد به منظور تهیه عصاره حاوی بیشترین مقدار ترکیبات ساپونینی با استفاه از روش خیساندن انجام شد. به منظور تعیین کیفت ساپونین تعیین اندیس کف¬کنندگی ساپونین انجام شد. تولید صابون از خیار دریایی به روش های استفاده از روش صابونی شدن چربی ها و گلیسیرین انجام شد. در نهایت با استفاده از پودر؛ عصاره خشک متانولی و ساپونینی با نسبت های 1، 5 و 10 درصد صابون های خیار دریایی تهیه شدند. به منظور بررسی اثرات ضد باکتری با استفاه از روش رقت لوله ایی اثر عصاره ها و صابون های تهیه شده روی سویه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس عامل جوش صورت انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد حداقل غلظت کشندگی باکتریایی عصاره متانولی برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برابر 4000 میکرو گرم در میلی لیتر، و عصاره ساپونینی آن برابر 00 4 میکروگرم در میلی لیتر است. حداقل غلظت کشندگی صابون حاوی عصاره متانولی خیار دریایی نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برابر صابون حاوی 10 درصد عصاره متانولی و، صابون حاوی 5 درصد عصاره ساپونینی می باشد. کف ایجاد شده ساپونین خیار دریایی تا بیش از 12 ساعت باقیمانده که نشاندهنده شاخص کف¬¬کنندگی بسیار زیاد آن است. در این پروژه که به بررسی اثرات ضدجوش عصاره و صابون از خیار دریایی هولوتوریا لوکوسپیلاتا از جزیره لاوان پرداخته شده است اثر ضدباکتریایی آن بر عامل جوش صورت تأیید شده است. بنابراین، ترکیبات مورد مطالعه پس از انجام آزمایش های تکمیلی و مجوز سازمان غذا و دارو می توانند به عنوان انتخاب مناسب برای تولید صابون های ضدجوش مورد استفاده قرار بگیرد.