چکیده
باکتری های مولد اسید لاکتیک یک پتانسیل قوی برای استفاده از آنها به عنوان نگهدارنده زیستی دارند. در این مطالعه، اثرات سوپرناتانت باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس(PTCC1336) و سلولهای زنده آن، جهت افزایش ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) مورد مطالعه قرار گرفت. بعد از تهیه باکتری از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، در محیط کشتMRS کشت داده شد. باکتری با رقت CFU/ml106 و درصدهای 30 و60 از سوپرناتانت آن تهیه شدند. تاثیر آنها به روش غوطه وری بر روی 96 نمونه فیله ماهی 100 گرمی در دمای 4 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میانگین لگاریتم باکتری های سرمادوست، سرماگرا ، مزوفیل و کپک و مخمر به طور معنی داری نسبت با تیمار شاهد از حد مجاز مصرف انسانی(log CFU/g 7) فراتر رفت کاهش داد(P<0/05) و همچنین تاثیر باکتری مولد اسید لاکتیک بر کاهش فاکتورهای شیمیایی(TBARS، TVN، PV) نیز معنی دار بود (P<0/05) ولی بر pH ناچیز بود (P>0/05). آزمون های حسی نشان داد هیچگونه تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0/05) ولی در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار وجود داشت (P<0/05).