دوشنبه 29 آبان 1402

بررسی وضعیت کمی و کیفی غذای ماهیان قزل‏آلا در استان فارس

کد مصوب: 961315-059-1230-50-34؛ محل اجرا: مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي فارس؛ مجریان: عبدالحمید کریمی، دادگر محمدی؛ مجری مسئول: عبدالحمید کریمی
وضعیت اجرا شده | اصلاح نژاد و تکثیر و پرورش آبزیان | بازدید: 294 مرتبه | 0 نظر
چکیده
این مطالعه به منظور تأکید بر کنترل کیفی خوراک‏‏های تجاری ماهیان قزل‏آلای استان فارس در طول دوره پرورش طی دو فاز اجرا گردید. در فاز اول، نمونه‏گیری از خوراک مصرفی در مزارع پرورش ماهی و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کنترل خصوصیات ظاهری و ترکیبات شیمیایی تعیین شد. در فاز دوم بر اساس پرسشنامه اطلاعات آماری مربوط به مدیریت پرورش، مدیریت تغذیه و انبارداری خوراک، مدیریت بهداشت و بیماری¬ها و میزان تولید در مزارع پرورش ماهی تجزیه و تحلیل شد. به‌منظور مقايسه اقتصادي جيره‌ها، مقادير اقلام هزينه‌اي براي تيمارهاي مختلف و همين‏طور نرخ‌هاي متفاوت ارز براي مواد غذایی وارداتی در طول اجراي طرح جمع‌آوري و هزينه‌ي توليد به ازای هر كيلوگرم افزایش وزن زنده و هر کیلوگرم لاشه ماهی محاسبه ‌شد. اطلاعات به‌دست‌آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل و برای مقایسه میانگین برخی داده‏ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که ترکیب شیمیایی نمونه‏های خوراک ماهیان پرواری در بین کارخانه‏های مختلف یکسان نیست (05/0P<). بررسی پرسشنامه‏ای مدیریت مزارع پرورش ماهی، نشان داد که منبع تأمین آب اکثر مزارع (3/63 درصد) چشمه می‏باشد. اندازه‏گیری میزان دما و اکسیژن آب در مزارع پرورش ماهی، به ترتیب 7/96 و 7/16 درصد از موارد انجام می‏شود. 7/96 درصد مزارع از خوراک ماهی عرضه شده توسط کارخانه‏های خوراک ماهی، استفاده می‏کنند. از بین مزارع پرورش ماهی مورد بررسی، درصد بالایی انبار نگهداری خوراک با رطوبت پایین (7/96 درصد) و  دمای بسیار بالاتر از حد مطلوب (3/93 درصد) داشتند. 50 درصد مزارع، بچه ماهی مورد نیاز خود را از خارج از استان تهیه می‏کنند. 7/76 درصد مزارع فاقد استخر قرنطینه ماهی هستند. 3/93 درصد مالکین مزارع فاقد تحصیلات شیلاتی و 7/56 درصد دارای مدرک تحصیلی دیپلم و پایین‏تر هستند. 90 درصد مزارع فاقد مدیر فنی یا کارشناس شیلاتی می‏باشند. بررسی اقتصادی نشان داد که کارایی فنی‌ اکثر واحدهای مورد بررسی در استان در دامنه 74/. تا 1 قرار دارد. همبستگی میان کارایی فنی و کارایی تخصیصی 18 درصد بود. لذا می‌توان گفت کارایی فنی با کارایی تخصیصی همراه نبوده است. میانگین کارایی اقتصادی برای واحدهای مورد مطالعه حدود 40 درصد به‌دست آمد. در واحدهای مورد بررسی متغیرهای غذای مصرفی، شاخص بچه ماهی، شاخص نیروی کار و دبی آب ورودی به استخر، بر تولید اثر مثبت و معنی‌داری دارند(05/0P<). متغیر غذای مصرفی بیشترین تأثیر را بر تولید داشته است، به گونه‏ای که با افزایش 1 درصد در غذای مصرفی انتظار می‌رود 85/0 درصد به تولید اضافه شود. نتیجه نهایی این که با توجه به اهمیت تغذیه در پرورش ماهی، افزایش دانش بهره‏برداران در زمینه تنظیم جیره غذایی و مدیریت مطلوب خوراک‏دهی نقش اساسی در افزایش بهره‏وری مطلوب مزارع پرورش ماهی خواهد داشت.  
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج