چکیده
در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان بومی وگرم آبی شهیدکاظمی پلدشت ،کپورماهیان چینی و ماهی سوف ، تولید و جهت بازسازی ذخایر ماهی درمنابع آبی استان آذربایجان غربی رهاسازی شده وتعداد زیادی هم جهت منابع آبی و مزارع پرورشی به دیگر نقاط کشور حمل می گردد. مطالعه حاضر با هدف جداسازی و شناسایی فون انگلی و فلورقارچی درکپورماهیان چینی و سوف تکثیر و تولید شده در این مرکز انجام شد. به این منظور 40 عدد از هرگونه ماهی در سه مرحله لاروی،بچه ماهی و ماهیان رهسپاری به منابع آبی با میانگین وزنی(انحراف معیار ± ) بترتیب 3/0 ±500 میلی گرم در سالن انکوباسیون، 5/0±1 گرم در بچه ماهیان و 6/0±7 گرمی از ماهیان رهسپاری مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی قارچی از تخم و اندام های آلوده ماهی نمونه برداری انجام شد.نمونه ها بر اساس روش های متداول انگل شناسی و قارچ شناسی جداسازی و شناسایی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده در مرحله لاروی فقط آلودگی انگلی به Diplostomum.sp در کپورماهیان چینی دیده شد ودر بچه ماهیان ،گونه های انگلی Diplostomum.sp ، Trichodina.sp ، Ichthyophthirius.sp ، Chilodonella.sp، Copepodea شناسایی شد ودر ماهیان رهاسازی شده گونه های انگلی Diplostomum.sp ، Dactylogurus.sp ، Ichthyophthirius.sp Trichodina.sp ، Cryptobia.sp Ichtyobodo.sp شناسایی شد .درمجموع حداکثر آلودگی به انگل Diplostomum.sp در لاروها (15%)،بچه ماهیان (30%)و ماهیان کپور معمولی (43 % ) بود. مقایسه میزان فراوانی، شدت و شیوع انگلی در بین گونه های لاروی ، نسبت به یکدیگر اختلاف معنی دارنمی باشد و نیزدر بین بچه ماهیان نسبت به یکدیگر و در بین ماهیان رهسپاری نسبت به یکدیگر این اختلاف معنی دار نبود. این موضوع نشان دهنده یکسان بودن کیفیت آب بطور مجزا در لاروها، بچه ماهیان و ماهیان رهسپاری در استخرها می باشد در بررسي هاي انجام شده 4 جنس قارچ شامل Saprolegnia.sp، Fusarium.sp، Aspergillus.sp، Penicillium.sp از تخم ،آبشش و پوست گونه های ماهیان جداسازی وشناسایی شد.حداکثر آلودگی قارچی در ماهیان کپور علفخوار وجود دارد و غالبیت آلودگی با قارچ ساپرولگنیا در تخم می باشد.در این مرکز تنوع بزرگي از تك ياختگان و دیژن ها و منوژن های انگلی و همچنين قارچها بصورت همزيست وجود دارند. در هر شرايطي اعم از تغییر دما و يا استرس محيطي سبب تغيير رابطه به نفع بسياري از اين همزيست ها مي گردد كه ممكن است منجر به كاهش رشد و تلفات گردد. درپرورش ماهیان شرايط نامطلوب چه از طرف محيط يا چه از طرف ميزبان می تواند خطرناك بوده و میزان شيوع آلودگي انگلي و قارچي (بدون توجه به نوع آلودگي) افزایش یابد.