چکیده
در این تحقیق اکولوژی تغذیه و سطوح تغذیه ای 5 گونه مختلف مورد بهره برداري از قبیل ماهی سنگسر معمولی، سنگسر نواری، گربه ماهی بزرگ، حسون و زمین کن خال باله در آب هاي دریای عمان مطالعه شد تا تعاملات تغذیه ای با تاكيد بر بيولوژي عادات غذايي در درون شبكه غذايي هر گونه درك شود . 2492 نمونه ماهی جهت بررسی محتویات معده و تخمین پارامترهای جمعیتی مورد زیست سنجی قرار گرفتند. میانگین سطح غذایی در هرم غذایی حاضر توسط برنامه اکوپس 46/3 تخمین زده شد. ماهی حسون و زمین کن خال باله به عنوان گونه های نزدیک رأس شبکه غذایی آبهای دریای عمان و به عنوان گونه کلیدی منطقه محسوب میشوند. متوسط راندمان انتقال انرژی از زیست بوم آبهای دریای عمان 11 درصد بوده است که نشان دهنده بالا بودن سهم شکار و مصرف از ماهیان با سطح غذایی دو(II) به (III) مانند ماهیان پلاژیک کوچک بدست آمد که انتظار میرود در آینده با ادامه و شدت فعالیت های ماهیگیری بر روی ماهیان پلاژیک کوچک اعم از ساردین و موتو، فراوانی آنها کاهش یابد و اثر خود را بر روی شبکه غذایی بگذارند. زنجیره های غذایی تولید کننده اولیه و پوده خواری اجزای اصلی در زیست بوم های آبهای دریای عمان محسوب میشوند که در این میان نقش تولید کننده های اولیه در شبکه غذایی پررنگ تر بوده است، مقادیر TPP/TR و NSP بدست آمده توسط نرم افزار اکوپس در تحقیق حاضر به ترتیب برابر 39/8 و 01/6294 میباشد. همچنین شاخص چرخه ایی برابر با 72/0 درصد بدست آمد که نشان دهنده این است که شبکه غذایی آب¬های دریای عمان بسیار خطی و دارای زیست بوم ناپایدار است.