چکیده
مطالعه حاضر در راستای ارتقای شاخص‎های رشد، افزایش مطلوبیت غذا، بهبود کیفی جیره‏های غذایی، ترکیب لاشه بچه ماهیان، شاخص‏های خونی- بیوشیمیایی، آنزیم‏های کبدی و سيستم ايمني به منظور بهینه سازی و تولید غذای ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) در شش فاز مطالعاتی طراحی و اجرا گردید. فاز اول: به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئين جيره (35، 40، 45، 50 و 55 درصد) بر میزان رشد، ترکیب بدن و قابلیت هضم بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius)  آزمايشی در قالب طرح كاملاً تصادفي طراحی و اجرا گردید. تعداد 225 عدد بچه ماهی با میانگین وزن 45/0 ± 85/4 گرم در 15 مخزن فایبرگلاس 250 لیتری (15 عدد در هر مخزن) با 3 تكرار در هر تیمار به مدت 63 روز تغذیه شدند. وزن نهایی، شاخص نرخ رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و ضریب چاقی ماهيان تغذیه شده با جیره پروتئين 40 درصد، به‌طور معنی‏‎داري از ماهيان تغذیه شده با جيره محتوی 35 و 55 درصد پروتئین بالاتر بود  (05/0 p<). با افزایش پروتئين در جیره غذایی ماهیان به میزان بیش از 45 درصد، ضریب تبدیل غذایی به طور معنی‏‎داري افزایش يافت (05/0 p<). نتایج بيانگر تاثير معني‏دار سطوح مختلف پروتئين جيره بر مقادير پروتئين، چربي و رطوبت لاشه بود. متوسط لایزوزیم ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی 55 درصد پروتئین بطور معنی‏داری بالاتر از ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی 35 درصد بود (05/0 p<). تفاوت معنی‏‎داري در مقادير متوسط قابلیت هضم ظاهری پروتئین و انرژی خام لاشه در بین تيمارهاي مختلف مشاهده نشد (05/0 p>)، به‏ جز ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 35 درصد پروتئين که به طور معنی‏داري پایئن‏تر از سایر تیمارها بود. نتايج حاصل نشان داد، کاهش درصد پروتئین جیره در نتیجه کاهش میزان پودر ماهی موجب كاهش قابليت هضم پروتئين و انرژي شد. بنابراین، میزان بالاتر از 40 درصد و پایین‏تر از 45 درصد پروتئین در جیره بچه ماهی آزاد پرورشی به منظور دست‏یابی به حداکثر رشد و صرفه اقتصادي توصیه می‌شود.
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج