چکیده
این تحقیق در سال 1396 در استان هرمزگان و جزیره قشم با هدف بررسی برخی عوامل موثر بر رشد و تولید ماهی باس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) در قفس های پرورش ماهی انجام گرفت . بچه ماهیان با اندازه مناسب جهت ذخیره سازی با اندازه های 50 گرمی از شرکت راموز بوشهر تهیه گردید و در منطقه ریگو و در قفس های مربوط به شرکت طلایه داران امین قشم ذخیره سازی شد. تعداد 12 قفس از نوع پلی اتیلنی شناور ، جنس تور ها پلی آمید(PA) به تعداد یک حلقه و با قطر 22 و عمق 10 متر احداث و نصب شده اند.تراکم نگهداری بچه ماهیان به میزان 13 قطعه بچه ماهی در مترمکعب با وزن متوسط 50 گرم ذخیره سازی گردید. زمان ذخیره سازی ابتدای مرداد ماه بوده و دوره پرورش 228 روز به در نظر گرفته شد. زیست سنجی ماهیان به صورت ماهیانه با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 1/0 گرم صورت گرفت، و پارامترهای رشد مورد سنجش قرار گرفت . همچنین میزان پروتئین ، چربی ، خاکستر و رطوبت نمونه های غذا در اندازه های مختلف مورد اندازه گیری قرار گرفت.ماهیان بر اساس اندازه و اشتها به میزان 8/0 تا 4 % وزن بدن به میزان 2 تا 5 بار در روز با غذای اکسترود غذادهی شدند و پارامترهای آب شامل ، اکسیژن، دما، شوری و pH به وسیله دستگاه CTD به صورت ماهیانه اندازه گیری شد. نتایج بررسی ها نشان داد که در طول دوره بررسی دما بین 63/22 تا84/30 درجه سانتیگراد، شوری بین 37 تا3/37 قسمت در هزار، اکسیژن محلول 29/3 تا 35/5 میلی گرم بر لیتر،pH بین 8 تا 95/8 متغییر بوده است.از بین فاکتورهای غیر زیستی ، دما مهمترین عامل تاثیر گذار بر رشد ماهیان بوده است. سایر عوامل فیزیکوشیمیایی تاثیر چندانی بر میزان رشد این گونه در استان هرمزگان ندارند. میزان پروتئین و چربی خام به ترتیب بین 8/44 تا 48 و 5/15 تا 2/17% بسته به اندازه غذا متغییر بود.میزان ضریب تبدیل غذایی FCR در پایان دوره پرورش68/1 و بازماندگی ماهیان 5/66% محاسبه شد.میانگین نهایی وزن بدن در پایان دوره پرورش 24/797 گرم و میانگین روزانه افزایش وزن بدن(ADGR)28/3 گرم و ضریب رشد ویژه( SGR )نیز 17/1 بدست آمد.نتایج این تحقیق نشان داد که ماهی باس دریایی آسیایی در شرایط آب و هوایی هرمزگان ، رشد مورد انتظار را نداشته است و به نظر می رسد یکی از پارامترهای موثر و محدود کننده تغییرات زیاد دمایی و کوتاه بودن شرایط مناسب دمایی مناسب برای رشد این گونه در قفس های پرورشی بوده است.