چکیده
در این پژوهش تاثیر چهار سویه پروبیوتیک بومی ازون¬برون(Acipenser stellatus) شامل curvatus Lactobacillus، brevis Lactobacillus sakei Lactobacillus، plantarum Lactobacillus بر شاخص¬های رشد، فاکتورهای خونی، شاخص های ایمنیIgM] ، فعالیت لیزوزومی، ACH50، شاخص های بیوشیمی، فعالیت آنزیم آسپارتات ترانس آمیناز(AST) و آلانین آمینوترانسفراز(ALT) ، لاکتات دهیدروژناز(LDH)، پروتئین کل، چربی کل و گلوکز خون بچه ماهیان ازون برون در مقایسه با گروه کنترل شاهد (فاقد پروبیوتیک) تعیین گردید.480 قطعه ازون برون با متوسط وزن (016/0 ± 24/14گرم) با غذای ساخت شرکت کوپنز که به آنها پروبیوتیک در سطوح PB0، PB150، PB300 و PB450 (0، 150، 300 و 450 میلیگرم در کیلوگرم) اضافه شده بود در 12وان فایبرگلاس نیم تنی به مدت 8 هفته به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد که با افزودن پروبیوتیک به جیره¬های غذایی در تیمار 1 و 3، ضریب تبدیل غذا به طور معنیداری کاهش یافت (P<0.05). شاخص های رشد در تیمارها و گروه کنترل شاهد اختلاف معنی¬دار آماری مشاهده نشد اما به لحاظ عملی نتایج نشان می دهد که شاخص¬های رشد در تیمارهای1، 2 و 3 نسبت به شاهد بیشتر بوده است. در بررسی فاکتورهای خونی هماتوکریت، هموگلوبین، گلبول قرمز، و مونوسیت اختلاف معنیداری آماری مشاهده نشد (P<0.05)، اما اضافهکردن پروبیوتیک در سطوح 150 میلی¬گرم در کیلوگرم جیره موجب اختلاف معنی¬دار آماری در نوتروفیل، لنفوسیت، گلبول سفید در مقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید (0.05 P<). شاخصهای کمپلمان ACH50، لایزوزیم، گلوکز و IgM و چربی کل آنزیمهای کبدی (ALT وAST) از تیمارهای غذایی تاثیر پذیرفتند (P>0.05). بررسی تعداد کل باکتری های هوازی و غیرهوازی اختیاری نشان داد که در تیمارها با الحاق پروبیوتیک تعداد باکتری های هوازی و بیهوازی اختیاری به طور معنی داری افزایش یافت (0.05 P<). پروبیوتیک در جیره موجب گردید تا تعداد کل باکتری های پروبیوتیکی بطور معنی داری افزایش یابد و بیشترین مقدار آن در تیمار 1 (150 میلیگرم در کیلوگرم پروبیوتیک) مشاهده گردید (P<0.05). در مجموع می توان اظهار داشت که، چهار سویه باکتری مورد استفاده دارای اثرات مطلوب بر فلور باکتریایی روده، پارهای از اجزای سیستم دفاعی پارامترهای ایمنی و بیوشیمیایی و برخی شاخص های رشد در سطح 150 میلی گرم (تیمار 1) بود.