چکیده
در این پژوهش اثر توزیع زمانی و مکانی نشست و جمع آوری صدفچه صدف خوراکی       (Born,1778) Saccostrea cucullata  بر جمع آورهای احداثی از عمق3 تا 7 متری از مرداد 1398 تا شهریور 1398 پس از استقرار جمع آورها در دریا با سازه های سبد پلاستکی سینگ، ایرانیت، طناب زنجیری، پانل با تور های نایلونی، گرگور سیمی در آبهای اطراف بندر لنگه و بندر ملو استفاده و مورد بررسی قرار گرفت. دو خط طولی 50 متری با طناب به قطر 14 میلیمتری که بوسیله  لنگر به بستر متصل و تثبیت شد و جمع آورها بصورت عمودی به طناب اصلی در عمق های مختلف آویزان شدند . نتایج نشان داد مناسب ترین زمان جمع آوری صدفچه اوایل شهریور تا اواخر مهر و بهترین عمق جمع آوری صدفچه، عمق  7 متری در اطراف آبهای بندر لنگه می باشد . جمع آور گرگور سیمی در عمق 7 متری بیشترین نشست صدفچه به همراه داشت . حدود 5 میلیون قطعه صدفچه از روی جمع آورهای مختلف استحصال شد  . اختلاف معنا داری در میزان نشست صدفچه ها بر سطح جمع آورها در عمق های مختلف ملاحظه نگردید. نتایج نشان داد نوع کلکتور و عمق تاثیر و نقش بسزایی در افزایش فراوانی تعداد صدفچه ها دارد . همچنین یافته ها نشان داد که آبهای بندر لنگه در جمع آوری صدفچه صدف خوراکی S.cucullata دارای  پتانسیل خوبی می باشد . صدفچه های با اندازه 5 تا 6 میلی متر به سبد های پرورشی در مزرعه پرورشی صدف انتقال داده شدند . از روش آویزانی خطی برای پرورش صدفچه ها استفاده گردید . هر مزرعه داراي120 سبد با ابعاد 15×30×30 سانتی متر حاوي 400 صدفچه مي‌باشد  كه در عمق‌هاي3 و 4 متر قرار داده شد. روش پرورش از نوع خطي آویزانی يا Long line Culture Hanging مي‌باشد . طناب اصلی به قطر 14 میلی متر با طول 120 متر بطور افقي قرار مي‌گيرد و بوسيله بويه‌هاي بزرگ و مكعبي شناور مي‌باشند .  رشد صدفچه ها در محدوده فروردین تا اردیبهشت 1399 بیشتر ازماه های دیگر بود که این رشد بیشتر به دمای مناسب آب دریا (23-21 درجه سانتی گراد)  ارتباط دارد. رشد صدفهای پرورشی بعد از گذشت 11 ماه به45 تا 46 میلی متر رسید .تفاوت معنی داری در رشد صدف های پرورشی بین دو منطقه مزرعه پرورشی صدف خوراکی بندر لنگه و بندرملو مشاهده نشد . میزان بقا در هر دو مزرعه لنگه و ملو 50 درصد بود . با توجه به رشد طولی صدفچه بیش از 1000 کیلوگرم گوشت صدف خوراکی ساکوسترا کوکولاتا استحصال شد که بصورتهای گوشت با پوسته ، گوشت خالص و بصورت کنسرو  آماده شدند . قبل از استحصال گوشت صدف 24 ساعت خود پالایی(Depuration) صدف ها در کارگاه انجام گرفت و آب دریا و صدفها مورد آنالیز سموم جلبکی و باکتریایی قرار گرفت . گونه شاخص بیماری زای باکتری ویبریو در نمونه های صدف دیده نشد.  بیشترین موجودات مزاحم شناسایی شده در مزارع پرورش صدف خوراکی صخره ای  بارناکل و انواع خرچنگ و مهمترین شکارچی شناسایی شده در مزرعه، نرمتن تائیس ( Thais sp. ) بود.
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج