چکیده
این مطالعه در راستای طرح مطالعه لیمنولوژی و ارزیابی ذخائر سد سیمره به منظور فعالیت های ‏شیلاتی
می باشد که با هماهنگی جهاد کشاورزی استان ایلام در طی سال های 97-1396 به اجرا در آمد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آب، شناسايي كمي و كيفي پلانكتون، بنتوز و ماهیان درياچه، برآورد تولید اولیه و توان تولید ماهی درياچه، برآورد ميزان CPUE و تلاش بر واحد صيد و امکان سنجی پرورش ماهی در قفس در مخزن انجام گردید.در این بررسی با استفاده از مجموعه  ای ازآنالیز داده ها، عوامل و ویژگیهای مهم هیدرولوژیکی، لیمنولوژیکی، سطح تروفی، شناسایی و ارزیابی ذخایر طبیعی، تلاش ماهیگیری، برآورد ظرفیت تولید و ذخیره سازی ماهی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که حاصلخيزي مخزن سد سیمره به گونه ای است که در بالا دست سد بیشترین و در بخش میانی و تاج سد دارای مقدار کمتری است. در کل، ميانگين توليد اوليه در دریاچه سد سیمره 52/0 گرم كربن در متر مربع در روز ودرفصل تابستان با 541/0 گرم كربن در متر مربع در روز برآورد گردید. تغییرات کدورت در دریاچه سد سیمره به طور نسبی با مقادیر تولید اولیه رابطه معکوسی را نشان می دهد، ولی سایر پارامترها مانند مقادیر فسفات، نیترات و تا حدی سیلیس درون دریاچه از روند تغییرات تولید اولیه تبعیت می کنند. سطح تروفیک دریاچه سد سیمره در محدوده مزوتروفی قرار دارد. تولید طبیعی ماهی دریاچه سد سیمره برمبنای روش تولید اولیه برابر 98/82 کیلوگرم در هکتار در سال و بر اساس روش MEI (morphoedaphic index) 41/86 کیلوگرم در هکتار در سال تخمین زده می شود و با احتساب 6270 هکتار مساحت دریاچه، حداکثر تولید کل طبیعی ماهی دریاچه معادل 790/541 تن در سال برآورد می شود. همچنین تعدادماهیان قابل ذخیره سازی 470 ماهی در هکتار برآورد و تعداد کل ماهی قابل رهاسازی در دریاچه سد سیمره حدود  5/2 میلیون برآورد می گردد. بنابراین با  مد نظر قرادادن دیدگاه توسعه پایدار و همچنین ملاحظات  زیست محیطی در خصوص رها سازی،  در نظر گرفتن اختصاص 50 در صد رها سازی به گونه های بومی وگونه های غیر بومی پیشنهاد می گردد.  بر اساس نتایج به دست آمده، ظرفیت تولید ماهی در قفس برای کپور ماهیان در دریاچه سد سیمره ، با استفاده از روش فسفر کل  و  در نظر گرفتن حجم (2508 میلیون متر مکعب) ، عمق متوسط دریاچه (40 متر)  و با فسفر اولیه 140میکروگرم بر لیتر  و حداکثر فسفر قابل قبول 200 میکروگرم بر لیتر،  برابر با 3450 تن در سال برآورد گردید. همچنین با محاسبه مقدار صید برداشت شده (76 تن) نسبت به کل مقدار پتانسیل تولید طبیعی ماهی (541 تن)، تخمین می شود که حدود 4/14 درصد از این منبع بهره برداری شده و 6/85 درصد بهره برداری نشده است.
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج