چکیده
یکی از مهمترین چالشهای اصلی در تولید میگوی پرورشی،بیماری لکه سفید میگو است که مشمول لیست بیماریهای اخطارکردنی سازمان بهداشت جهانی دام می باشد. بیماری لكه سفيد، يک بيماري ويروسي است که عامل آن ويروس DNA دار دورشته اي از خانواده Nimaviridae می باشد که علاوه بر ميگوهاي خانواده پنائيده در برخي ديگر از گونههاي ده پايان مانند ميگوي آب شيرين، خرچنگ ها، لابستر و بسياري از سختپوستان غيرخوراکي ايجاد بیماری ميکند و در تمام دوران زندگي ميگو از زمان لاروي تا بلوغ ظاهر شده و وابسته به سن خاصي نيست. طبق گزارشات جهاني بيشتر همهگيريها در ميگوهاي جوان نابالغ بروز کرده و در برخي شرايط در مدت کمتر از 10 روز تلفات به 100% مي رسد. از عوامل تاثیر گذار بر بروز این طغیان ، بیماری لکه سفید (White Spot Disease) ، می توان به سلامت بجه میگو، آماده سازی استخر ، تراکم ذخیره سازی پست لارو ، دقت آزمون های تشخیصی ،نوسانات درجه حرارت آب در طول دوره پرورش ، وجود فیلتراسیون آب ورودی، وجود استخرهای نرسری و عملکردمدیریتی واحد مجتمع اشاره نمود. هدف این تحقیق ارزیابی و تعیین میزان تاثیر عوامل ذکر شده از طریق ارزش گذاری و وزن دهی هر یک از متغییر های مستقل انتخابی بر بروز بیماری لکه سفید میگو در سال 1398 ودر سایت پرورشی میگوی گمیشان به انجام رسید . نتایج بیانگر این موضوع است صرفا دو متغیر نوسانات دمای آب در طول دوره پرورش و دقت تست های تشخیصی از 9 متغیر ورودی به آزمون بر بروز بیماری موثربوده است . با مدیریت این فاکتورها می توان در جهت مدیریت خسارات ناشی از بیماری اقدام نمود .