چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر تراکم پرورش کرم پرتار دریایی Nereis diversicolor بر روی میزان رشد، بازماندگی و پروفایل اسیدهای چرب در زمان تغذیه از پسآب و غذای ناشی از پرورش فیل ماهی انجام شد. به همین منظور در این بررسی لاروهای کرم نرئیس پرورش یافته زمانی که به وزن حدود 30 – 10 میلیگرم رسیدند از محل کشت آنها جمع آوری شده و در دو قالب آزمایشی شامل کرمهای تغذیه شده با غذای فیل ماهی (T1) و كرمهای تغذیه شده با پسآب حاصل از پرورش بچه فیل ماهی (T2) مورد بررسی قرار گرفتند. 4 تیمار شامل كرمهای با تراکم های 1000، 2500 ، 5000 و 7500 عدد کرم در متر مربع (تیمارهای T1-1، T1-2، T1-3 و T1-4) در قالب چهار تیمار با سه تکرار با تغذیه از غذای تجاری فیل ماهی پرورش یافتند. همچنین 4 تیمار با 3 تکرار با تراکم های فوق الذکر (تیمارهای T2-1، T2-2، T2-3 و T2-4) با تغذیه از پسآب حاصل از پرورش بچه فیل ماهی در نظر گرفته شدند.در این آزمایش علاوه بر بررسی پارامترهای رشد و بازماندگی کرم نرئیس در تراکم های مختلف، ارزش غذایی کرم نرئیس تغذیه شده با پسآب حاصل از پرورش فیل ماهی در مقایسه با کرمهای تغذیه شده از غذای فیل ماهی، از نظر ترکیبات بیوشیمیایی بویژه اسیدهای چرب غیر اشباع، مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد میزان افزایش تراکم کرم ها تاثیر قابل توجه ای در میزان فاکتورهای پروتئین و چربی ندارند. نتایج نشان داد که كرمهای نرئیس تغذیه شده از غذا یا پسآب فیل ماهی تیمار T1-2 و T2-2 (2500 عدد در متر مربع) به دلایل بالا بودن میزان رشد و بازماندگی، میزان فاکتورهای بیوشیمیایی، تعداد لارو کرم نرئیس کمتر و میزان غذادهی کمتر از نظر عملکردی وضعیت مناسب داشتند.بنابراین پرورش کرم نرئیس با استفاده از پسآب فیل ماهی امکان تولید یک محصول با ارزش را از مواد کم ارزش با حداکثر بهره وری بوجود می آورد.