کنسانتره پروتئین ماهی (Fish Protein Concentrate)، حاوی ارزش غذایی بالا و سرشار
ازآمينواسيدهاست که از ماهی تازه تهیه میشود ، قابلیت نگهداری بلند مدت و استفاده
متنوع برای تولید انواع فرآوردههای غذایی ثانویه را دارد.
سازمان خوار و بار و
کشاورزی ملل متحد (FAO)، FPC را به سه نوع تقسيم نموده
است:
نوع A: پودری تقريباً بیبو و بیمزه که دارای
حداکثر محتوای نهايی چربی معادل 0/75درصد باشد.
نوع B: پودری دارای بو و طعم ماهی و حداکثر محتوای
چربی 3 درصد میباشد.
نوع C: در واقع نوعی آرد ماهی معمولی است که در
شرايط بهداشتی قابل قبولی توليد میشود.
برای تولید FPC چندین روش وجود دارد که
تفاوت آنها در نحوه تولید، دما و درجه حرارت در پروسه تولید و مواد شیمیایی یا طبیعی
مورد استفاده جهت استخراج چربیها که عمدتاً حلالهایی از جمله الکل میباشد؛ حلالهایی
که تاکنون برای تولید FPC
استفاده شدهاند شامل الکلهای اتانول و پروپانول (ایزوپروپانول الکل) و به طور
محدودی از اسیدها، آنزیمها و یا مخلوطی از آن دو میباشد. شایان ذکر است که
استفاده از آنزیم سبب هیدرولیز پروتئینها و ارائه محصولی با قابلیت هضم و جذب
بهتر میگردد. طبیعتاً بسته به روش تولید، ترکیبات شیمیایی محصول متفاوت خواهد
بود.( حلال مورد استفاده در این روش ایزوپروپانول الکل می باشد )